Καταπληκτικός, μαχητής και νικητής! Ο Ολυμπιακός δεν μάσησε στο «Βελοντρόμ», επικράτησε της Μαρσέιγ με 1-0 και παρέμεινε στο κόλπο της πρόκρισης!

Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε κοίταξε κατάματα τους Γάλλους μέσα στο «σπίτι» τους και χάρη στον «κεραυνό» του Γιάννη Φετφατζίδη πήρε σπουδαίο διπλό,

που διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ!

Καταπληκτική εμφάνιση από τον νεαρό Μέγκερι, ο οποίος αποσώβησε όλους τους κινδύνους που κατέφτασαν στην εστία τους. Εξίσου καλός και ο Μανταντά, που κράτησε… ζωντανή την Μαρσέιγ σε αρκετές περιπτώσεις!

Σε συνδυασμό με την ήττα της Ντόρτμουντ από την Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός ανέβηκε μόνος στην 3η θέση, πάνω από τους Γερμανούς. Την τελευταία αγωνιστική, οι Πειραιώτες θέλουν νίκη επί των «κανονιέρηδων» στο Φάληρο και απώλεια βαθμών της Μαρσέιγ από την Ντόρτμουντ για να κλείσουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση!

Το ματς:

Και ο ίδιος ο Βαλβέρδε να «έγραφε» το σενάριο του ματς, τέτοιο ξεκίνημα δεν θα «προέβλεπε» για τον Ολυμπιακό. Με την πλέον ορθολογική ενδεκάδα από μεριάς του -ώστε να μην διαταχθεί η συνοχή των γραμμών- και πλάνο «δίνω χώρο και χτυπάω στην αντεπίθεση» τα σχέδιά του έμοιαζαν να αποδίδουν.

«Το καλό ματς από την αρχή φαίνεται», σε παράφραση του γνωστού ρητού. Μια επινόηση του Φουστέρ και η σπιρτάδα του Μιραλάς τον έφεραν μια ανάσα από το προβάδισμα, ωστόσο η μπάλα (έφυγε ελάχιστα άουτ) και ο βοηθός (λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ) είχαν διαφορετική άποψη.

Όταν, δε, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα οι πανηγυρισμοί κόπασαν πριν καλά-καλά αρχίσουν, αφού ο Μέλμπεργκ -που προσωρινά χρίστηκε σκόρερ- ήταν ελάχιστα πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυνόμενο στο ξεκίνημα της φάσης και το φάουλ του Φουστέρ.

Δεδομένων των σημαντικών απουσιών στο κέντρο, ο Μανιάτης «βαφτίστηκε» αμυντικός χαφ και στο πλάι του Μοδέστο ήταν θετικός στην βασική του δουλειά. Να «κόβει». Διότι δημιουργικά (αναμενόμενα) δεν βοήθησε. Όχι ότι οι του κέντρου τα πήγαν καλύτερα.

Οι Γάλλοι παρότι «κατέβηκαν» με φύσει πιο επιθετικό σχήμα και περισσότερες επιλογές για να στηρίξουν το παιχνίδι τους, δεν φάνηκαν ιδιαίτερα απειλητικοί. Ακόμη και ένα διάστημα στο οποίο πίεσαν ψηλά, πέρασε «αναίμακτα» για τους «ερυθρόλευκους».

Με την λήξη συναγερμού, ο έλεγχος και η υπεροχή πέρασε σε ελληνικά χέρια, ωστόσο δεν επιβραβεύθηκε από το 0-1 -που θα ήταν και το δικαιότερο με βάση την εικόνα των δύο ομάδων- καθώς ο Μανταντά είπε «όχι» σε διαδοχικές προσπάθειες από Μιραλάς, Χολέμπας και Μανιάτη.

Με αλλαγή από τα αποδυτήρια (Γέστε αντί Φουστέρ) ο Βαλβέρδε επιχείρησε να προσθέσει το κομμάτι που έλειπε στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του. Αφού, λοιπόν, είδε με ανακούφιση μια μικρή «μπόρα» να μην του προκαλεί ζημιά, είδε με απογοήτευση τον Μιραλάς να σπαταλά μοναδική ευκαιρία να σκοράρει (σε τετ-α-τετ μεν τον Μανταντά).

Ο Βάσκος εκεί που η μπάλα «έκαιγε» εμπιστεύτηκε τον Φετφατζίδη κι ο μικρός έκανε ό,τι περνούσε από το… πόδι του για να του αποδείξει ότι αξίζει προσοχής. Με τον Γέστε να «σερβίρει» με το αριστερό κι ο Φέτφα με το ίδιο «εκτέλεσε» τον Μανταντά.

Ο Ολυμπιακός δεν φοβήθηκε να χτυπήσει και επιβραβεύθηκε με ένα γκολ. Το ρίσκο ευνοεί τους τολμηρούς και όσες φορές η Μαρσέιγ πήγε να τιμωρήσει το θαρραλέο παιχνίδι του, ο Μέγιερι ήταν σε ετοιμότητα.

Οι συνθέσεις:

Μαρσέιγ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μανταντά, Τραορέ, Ενκούλου, Ντιαβαρά, Καμπορέ, Ντιαρά, Σεϊρού (61’ Εμπιά), Βαλμπουενά (73’ Λούτσο Γκονζάλες), Α. Αγιού, Ρεμί, Τζ. Αγιού (61’ Ζινιάκ).

Στον πάγκο: Μπρασιλιάνο, Αθπιλικουέτα, Μορέλ, Αμαλφιτανό.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Μαρκάνο, Μέλμπεργκ, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Μανιάτης, Μοδέστο, Φουστέρ (46’ Γέστε), Χολέμπας (75’ Φετφατζίδης), Μιραλάς, Τζεμπούρ (89’ Ποτουρίδης).

Στον πάγκο: Κοστάντσο, Φέισα, Αμπντούν, Πάντελιτς.

Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι