Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα προκειμένου να ελέγξει τα δάνεια που έλαβαν από τράπεζες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζήτησε στη Βουλή ο ανεξάρτητος Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης ο βουλευτής, που πρόσκειται στη Δημοκρατική Συμμαχία,κατήγγειλε την υπέρμετρη δανειοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων

και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα σχετικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβαν συνολικά δάνεια ύψους συνολικά 244 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ δανειοδοτήθηκε με 120 εκατ. εκ των οποίων 105 εκατ. ευρώ πήρε από την Αγροτική Τράπεζα και 15 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς.

Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ δανειοδοτήθηκε με 114 εκατ. ευρώ τα οποία 97εκατ. πήρε από την Αγροτική, 10 εκατ. από τη Μarfin και 5 εκατ. από την Πειραιώς. Επίσης, η τράπεζα Αττικής ενέκρινε δάνειο 3 εκατ. ευρώ και για τα δύο κόμματα.

Μάλιστα όπως κατήγγειλε ο βουλευτής, τα δύο κόμματα έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έως το 2016!

«Σα να ξέρουν εκ των προτέρων τι θα ψηφίσει ο λαός τα επόμενα χρόνια» παρατήρησε ο κ. Αυγενάκης.

Σε ότι αφορά δε, την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, ο ανεξάρτητος βουλευτής δήλωσε ότι μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2011, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 12,3 εκατ. ευρώ ήταν επιχορήγηση ενώ το 1,2 ήταν ενίσχυση των κομμάτων για ερευνητικούς σκοπούς ενώ για το 2010 ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ , ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ επιχορηγήθηκαν με 48,8 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών το ΠΑΣΟΚ έλαβε περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ περίπου 15,5 εκατ. ευρώ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων στο 50% καθώς και την κατάργηση κάθε είδους δανειοδότησης των κομμάτων από τις τράπεζες.

Απαντώντας από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά, παρότι παρατήρησε ότι «κανείς δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν έχουμε περιθώριο να σπαταλήσουμε ούτε ένα ευρώ», πρόσθεσε πως «το ότι συμφωνούμε στη μείωση της δημόσιας σπατάλης δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα κόμματα ή την κοινοβουλευτική δημοκρατία» ενώ εκτίμησε ότι το ζήτημα χρειάζεται εξαντλητικό διάλογο και μελέτη από όλα τα κόμματα.

Πηγή: skai.gr