Τον Δεκέμβριο η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει σχετικές προτάσεις με προτεραιότητα στην αναθεώρηση οδηγίας του 2005 για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων- οδηγία

που είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες, αλλά εμφανίζει δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή της. Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέτα Γιαννάκου εξηγεί:

«Έχουμε ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων, αλλά αν δεν έχουμε αντιστοιχία των επαγγελματικών προσόντων πώς ένας εργαζόμενος από την Ελλάδα θα πάει στη Γερμανία και πώς θα έχει τη δυνατότητα να εργαστεί; Ή πώς ένας εργαζόμενος από άλλη χώρα θα έρθει στην Ελλάδα, όπου υπήρχαν τρομακτικά εμπόδια και αντιδράσεις μεταξύ των υπουργείων; Εγώ ως υπουργός έζησα στην κατάσταση και με το υπουργείο Υγείας και με άλλα υπουργεία, που δεν ήθελαν να δώσουν επαγγελματικά δικαιώματα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων», λέει η κ.Γιαννάκου στην Deutsche Welle.

Πολλές φορές οι αντιδράσεις εκπορεύονται από οργανωμένα επαγγελματικά συμφέροντα, επισημαίνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής:

«Παραδείγματος χάριν κάποτε ήρθε ένας Ιταλός γιατρός σε ένα ελληνικό νησί και, ενώ κανένας Έλληνας γιατρός δεν ήθελε να πάει σε αυτό το νησί και τον είχαν ανάγκη, ο Ιατρικός Σύλλογος δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα».

«Ευρωκάρτα» για πιστοποίηση δεξιοτήτων;

Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι θέλουν να διευκολύνουν ιδιαίτερα την κινητικότητα ιατρών, νοσηλευτών και μηχανικών, επαγγελμάτων που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στη βόρεια Ευρώπη. Για μεγαλύτερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου Έμμα ΜακΚλάρκιν προτείνει την καθιέρωση, σε εθελοντική βάση, μίας ευρωπαϊκής επαγγελματικής κάρτας.

«Η βασική ιδέα είναι ότι με την επαγγελματική κάρτα επιταχύνεται η πιστοποίηση και αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Βέβαια αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί για όλα τα επαγγέλματα. Αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα χρήσιμο εργαλείο με το οποίο θα μπορούσε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μας στις διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης» λέει η Βρετανίδα ευρωβουλευτής.

Τί θα συμβούλευε η ίδια τους Έλληνες που θέλουν να αναζητήσουν καλύτερη τύχη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

«Αυτό που θέλουμε είναι να αξιολογήσουν σωστά τα επαγγελματικά προσόντα που διαθέτουν και η αναγνώριση είναι μέρος της διαδικασίας. Τους δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουν το βιογραφικό τους με αντίστοιχα της χώρας εκείνης στην οποία απευθύνονται. Ελπίζω ότι η αναθεώρηση της οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα θα δώσει νέα ώθηση στην κινητικότητα, όχι μόνο για να αμβλύνουμε τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και για να βελτιώσουμε την προσφορά υπηρεσιών» δηλώνει η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου στην Deutsche Welle.

Οι μισοί Ευρωπαίοι «το σκέφτονται»

Πολλοί ευρωβουλευτές ζητούν ακόμα πιο ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας και κατάργηση όλων των φραγμών στη διασυνοριακή κινητικότητα. Η Γαλλίδα Μπερναντέτ Βερνιό επιμένει ιδιαίτερα στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων:

«Ο κορμός της σημερινής νομοθεσίας είναι ξεπερασμένος και χρονολογείται από μία εποχή που ελάχιστοι πήγαιναν στο εξωτερικό για πάντα. Σήμερα όμως οι έρευνες δείχνουν ότι το 50% των νέων στην Ευρώπη το σκέφτεται σοβαρά να εργαστεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Θέλουμε λοιπόν πολλή δουλειά ακόμη: για ενιαίες προδιαγραφές στην επαγγελματική εκπαίδευση, για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, για απλοποίηση διαδικασιών στην αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων».

Το σίγουρο είναι ότι στο εξωτερικό είναι πλέον πολύ δύσκολη η εργασία χωρίς καμία πιστοποίηση, επισημαίνει η Μαριέτα Γιαννάκου:

«Ένας υδραυλικός που θέλει να πάει από την Ελλάδα στη Γερμανία να δουλέψει, αν δεν έχει αποδεδειγμένα επαγγελματικά προσόντα δεν μπορεί να δουλέψει ως υδραυλικός. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να μπορεί να κάνει μία δουλειά χωρίς να έχει καμία γνώση» δηλώνει χαρακτηριστικά η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Πηγή: skai.gr