(This is not Sparta)

Πήγα να παρακολουθήσω τους “Αθάνατους” με την ελπίδα να δω κάτι από τους 300 (2006) σε 3D, μιας και οι παραγωγοί των δύο ταινιών είναι οι ίδιοι.

Οι σκηνοθέτες των δύο ταινιών, όμως δεν είναι …….Μα τω Δία ! Και ο Tarsem Singh δε μπορεί να συγκριθεί με τον Zach Snyder (Dawn of the Dead 2004, Watchmen 2009).

Σκηνοθέτης των Αθανάτων λοιπόν είναι ο Tarsem Singh, με τεράστια εμπειρία στη σκηνοθεσία διαφημιστικών και video clip. Θυμηθείτε το καταπληκτικό και πολυβραβευμένο Losing my Religion των R.E.M. Εραστής της τέχνης και της αισθητικής, των περίτεχνων ενδυμασιών και των υπερβολικών, σουρεαλιστικών σκηνικών, όμως σε βάρος της αφήγησης. Απόδειξη οι 2 προηγούμενες ταινίες του The Cell (2000) και The Fall (2006) .

Η ιστορία με δυο λόγια: Ο βασιλιάς Υπερίωνας (Mickey Rourke) θέλει να εκδικηθεί τους θεούς του Ολύμπου, απελευθερώνοντας τους Τιτάνες. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται το τόξο της Ηπείρου (το super όπλο της εποχής). Για να βρει το super όπλο χρειάζεται την ενόραση της ιέρειας Φαίδρας -κάτι σαν Πυθία. Αφανίζοντας τα χωριά που βρίσκει στο δρόμο του, πέφτει πάνω στον απλό αλλά πολύ γυμνασμένο χωρικό, Θησέα (Henry Cavill) και δολοφονεί τη μητέρα του (είναι πολύ κακός). Ο μυθικός ήρωας θέλει κι αυτός τώρα με τη σειρά του να εκδικηθεί τον Υπερίωνα και μιας και βρίσκεται εκεί -και είναι και ήρωας- να σώσει και την Ελλάδα.

Αν προσπαθείτε να θυμηθείτε αυτή την ιστορία από τα σχολικά σας χρόνια, τότε που διαβάζετε μυθολογία- και δε μπορείτε, μη βασανίζεστε άλλο. Όλο το σενάριο που έγραψαν οι ελληνικής καταγωγής αδερφοί (κρατηθείτε) Παρλαπανίδη! ανήκει στην φαντασία τους. Και ειλικρινά δε με ενοχλεί και τόσο η ιστορική -μυθολογική δηλ.- ανακρίβεια αλλά ο μη δημιουργικός τρόπος χρήσης της. Ο Θησέας σα χαρακτήρας και οι περιπέτειές του ή έστω μόνο δυο τρεις από αυτές, δίνουν άπειρο υλικό για πολύ καλύτερες ταινίες .

Λόγοι για να δείτε αυτήν την ταινία:…………..Αν πάτε με καλή παρέα, τους κουμπάρους σας π.χ. , θα γελάσετε πολύ με το υλικό για ατάκες που θα έχετε μπροστά σας. Αρκεί να μην εκνευρίσετε κάποιους από τους θεατές που θέλουν πραγματικά να τη δουν…………..Επίσης ο Henry Cavill (Θησέας και νέος Superman στην αναμενόμενη ταινία Man of Steel (2013) του ….. Zach Snyder ! ) είναι χάρμα οφθαλμών σε 3D. Όσο για τα υπόλοιπα: οπτικά εφέ και σκηνές μάχης κλπ. τα έχουμε ξαναδεί σε καλύτερη έκδοση, καλύτερα φωτογραφημένα και καλλιτεχνικά τέλεια στους 300.

Στις ΗΠΑ οι Αθάνατοι ήταν πρώτοι στο box office το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε -με τα μισά όμως κέρδη ανοίγματος των 300 το 2006 και των Τιτάνων (Clash of the Titans) το 2010 και δε φαίνεται να παραμένουν πρώτοι γιατί αυτό το ΣΚ έρχονται οι βρικόλακες του twilight -breaking dawn- part. 1 και διψάνε για αίμα!


http://www.youtube.com/watch?v=7VdONYkKFmQ

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα