Έπειτα από πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα γνωστά σε όλους μηχανήματα σωματικού ελέγχου με ακτίνες Χ στα αεροδρόμια, θα αποτελούν σύντομα παρελθόν. Ο λόγος δεν είναι άλλος φυσικά από τη βλαβερή ακτινοβολία και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης στις ακτίνες X αυξάνουν (έστω και ελάχιστα) τον κίνδυνο, σκεφτείτε τι γίνεται με αυτούς που ταξιδεύουν συχνά, με τα μικρά αυτά ποσά να προστίθενται συνεχώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο…

“Προκειμένου να μη θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, στο εξής ο έλεγχος των επιβατών θα πραγματοποιείται μόνο μέσω μηχανημάτων που δεν κάνουν χρήση της τεχνολογίας X-Ray. Όλες οι υπόλοιπες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα αυτές που εφαρμόζονται στα κινητά τηλέφωνα, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται με απαραίτητη προϋπόθεση να συμφωνούν με τα πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ”

Στη θέση των μηχανημάτων X-Ray θα χρησιμοποιούνται στο εξής millimeter wave scanners που κάνουν εξίσου καλά τη δουλειά τους και ακίνδυνα. Μια πολύ σωστή απόφαση της ΕΕ, που σύντομα θα πρέπει να υιοθετήσουν παντού.

Πηγή: techgear.gr