Δύο με τρία χρόνια αναμένεται να παραμείνει η task force στην Ελλάδα, δήλωσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης, ο κ. Ράιχενμπαχ.

H στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του ανταγωνισμού μέσω της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης καθώς και η διατήρηση της προόδου προς τη δημοσιονομική σταθεροποίηση

στη χώρα μας είναι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους θα παρέχει τεχνική βοήθεια η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση που παρέδωσε ο επικεφαλής της Task Force.

Η επίσπευση 100 έργων από το ΕΣΠΑ ύψους 11 δισ. ευρώ, με έμφαση στα έργα εκμετάλλευσης αυτοκινητόδρομων, στη διαχείριση αποβλήτων και στις επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην ενίσχυση της ρευστότητας ΜΜΕ.

Η task force δίνει έμφαση στην άμεση είσπραξη 6-8 δισ. από τα συνολικά 60 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλόμενων φόρων. Όπως είπε ο κ. Ράιχενμπαχ η task force θα προσπαθήσει να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την Ελβετία για το ζήτημα αυτό.

Την άμεση μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγυήσεις θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα έργα υποδομής αλλά και τις επιχειρήσεις μέσω δανείων των ελληνικών τραπεζών.

( Κονδύλια ύψους 500 εκ. ευρώ μπορούν να παρασχεθούν υπό κοινή διαχείριση σε μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, τα οποία διαχειρίζεται κυρίως η ΕΤΕπ. Με τον τρόπο αυτό τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα, ώστε στη συνέχεια να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.)

Επίσης, προτεραιότητα της ομάδας κρούσης είναι η επιτάχυνση του προγράμματος “ήλιος” του οποίου το κόστος εκτιμάται στα 20 δις ευρω.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόοδος στα πέντε μεγάλα έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, τέσσερα εκ των οποίων έχουν επί του παρόντος τελματώσει

Έμφαση και στα σύστημα τα διαχειρίσεις απορριμμάτων.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης η κ. Ράιχενμπαχ τόνισε ότι η ιδιωτικοποιήσεις είναι τεράστια πρόβλεψη. Απαραίτητη είναι η θέσπιση συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων από πλευράς τρόικας για τη μέγιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

“Κρυφά” ελλείμματα, από φάρμακα και τεχνολογικό εξοπλισμό περιγράφει στην έκθεσή του ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ για τον τομέα της Υγείας. Η έκθεση της Task Force αναφέρει επίσης για τη δικαστική μεταρρύθμιση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση φορολογικών διαφορών επιταχύνοντας, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Ιρλανδία είναι τελείως διαφορετική από την Ελλάδα, καθώς στην Ελλάδα το δημόσιο ήταν Αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα στο δημόσιο.

Πηγή: skai.gr