Η Moody’s ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε δηλώσει πως προτίθεται να ελέγξει την πιστοληπτική ικανότητα δώδεκα κρατικών τραπεζών. Η σημερινή αξιολόγηση είναι ιδιαίτερα σκληρή για έξι τράπεζες,

οι οποίες υποβαθμίστηκαν κατά τρεις κλίμακες. Οι τράπεζες αυτές είναι : Bayern LB, Deutschen Hypo, LBBW, NordLB, Norddeutsche Landesbank Luxembourg και η BremerLB.

Κατά δυο κλίμακες υποβαθμίστηκαν οι Helaba, SaarLB και HSH Nordbank. Η DekaBank υποβαθμίστηκε κατά μια κλίμακα, ενώ ο έλεγχος για την WestLB παρατάθηκε.

Δεν υπάρχει σχέση με την κρίση χρεών

Όπως εξήγησε ο οίκος αξιολόγησης, ο λόγος της υποβάθμισης δεν είναι η σημερινή κρίση χρέους και η οικονομική κρίση γενικότερα. Δεν θεωρείται όμως πλέον βέβαιο πως σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά το γερμανικό κράτος θα είναι σε θέση να σώσει τις εν λόγω τράπεζες, δήλωσε η Bayern LB. Ο λόγος για αυτό είναι οι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή κρατικής βοήθειας, δήλωσε η Moody’s. Σύμφωνα με όσα ισχύουν στη Γερμανία και οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να συμμετέχουν σε πιθανές ζημίες.

Το μοντέλο των περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες ανήκουν στα διάφορα κρατίδια και στα κατά τόπους ταμιευτήρια έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους ειδικούς στο παρελθόν λόγω της μεγάλης επιρροής των πολιτικών στη λειτουργία αυτών των τραπεζών.

Η Bayern LB και η WestLB διασώθηκαν κατά την κρίση του 2008 όπως και άλλες κρατιδιακές τράπεζες με χρήματα του γερμανικού δημοσίου. Εξαιτίας αυτού η Κομισιόν θέσπισε πιο αυστηρούς κανόνες στην παροχή κρατικής βοήθειας.

Πηγή: skai.gr