Σχέδιο αύξησης των φορολογικών εσόδων μέσω της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών.

Οι οφειλέτες του δημοσίου, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίσθηκαν με μεγάλα ποσά σε αδήλωτες καταθέσεις

είναι οι βασικοί στόχοι της επιχείρησης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής η οποία στοχεύει στο να στείλει προς την κοινωνία και ένα μήνυμα δίκαιης κατανομής του βάρους αντιμετώπισης της κρίσης.

Οι οδηγίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί από τον ίδιο τον νέο Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο οικονομικό επιτελείο αφορούν ανελέητο κυνηγητό στη φοροδιαφυγή. Το στίγμα αυτό των προθέσεών του φάνηκε και από την ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών και στις εμπλεκόμενες με τη φοροδιαφυγή υπηρεσίες του δημοσίου, όπως είναι το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη έχει εντατικοποιηθεί το κυνηγητό όσων παραβιάζουν ή παραβίασαν τη φορολογική νομοθεσία στο παρελθόν και χρωστούν στο δημόσιο μεγάλα ποσά. Στο πλαίσιο αυτό:

Αυξάνεται ο αριθμός αυτών που μπαίνουν στη λίστα του οικονομικού εισαγγελέα για σύλληψη και παραπομπή τους στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Χθες συνελήφθη ο πέμπτος επιχειρηματίας για χρέη προς το δημόσιο και σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν σύντομα άλλοι δεκαπέντε. Το μέτρο της σύλληψης και το αυτόφωρο ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος χρωστά στο δημόσιο περισσότερα από 75.000 ευρώ ΦΠΑ ή περισσότερα από 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος.

Σφίγγει ο κλοιός για όσους έχουν εντοπισθεί με μεγάλες καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Για όσους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν υπολογισθεί φόροι και πρόστιμα άνω των 150.000 ευρώ και αρνούνται να πληρώσουν, το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα ετοιμάζει χειροπέδες και αυτόφωρο.

Ενταντικοποιούνται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις για όσους δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδουν το φόρο που έχουν παρακρατήσει στο δημόσιο. Επίσης ειδικοί έλεγχοι έρχονται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να εντοπισθούν επιχειρήσεις που αποδίδουν σημαντικά μειωμένο ΦΠΑ σε σχέση με το παρελθόν αλλά η μείωση στον αποδιδόμενο φόρο δεν δικαιολογείται από τη μείωση του τζίρου τους.

Επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων φορολογούμενων (φυσικών προσώπων) χρωστούν στο δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων έχει προγραμματισθεί για τις 24 Νοεμβρίου. Ήδη έχουν προειδοποιηθεί δημοσίως όσοι χρωστούν ότι θα αποφύγουν τη διαπόμπευση εφόσον μέχρι τη δημοσιοποίηση ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Πηγή: capital.gr