Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια.

«Ευχαριστώ όσους στηρίζουν την κυβέρνηση και θα της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνη. Θεωρώ ότι κάθε μία ψήφος αποτελεί και μία απόφαση ευθύνης για να μην τεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης

και να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας» είπε ο Λουκάς Παπαδήμος και υπογράμμισε ότι με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση «θα αναλάβει ένα τιτάνιο έργο».

Ο πρωθυπουργός συνέστησε σε όλους ψυχραιμία, αυτό απαιτείται, όπως είπε, στις κρίσιμες ημέρες που περνάει ο τόπος. Παράλληλα έκανε έναν απολογισμό για το τι έφταιξε για την κρίση στην ευρωζώνη. «Τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν στις περισσότερες χώρες ανεπαρκή και η χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί δεν είχαν την ευελιξία για να σταματήσουν την διάχυση της κρίσης. Είμαι αισιόδοξος ότι η ευρωζώνη θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες όπως είναι η φερεγγυότητα και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος».

Πρωταρχικός στόχος μας, είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, είναι να εφαρμόσουμε την κατάλληλη πολιτική για να σώσουμε την Ελλάδα ώστε όταν η ευρωζώνη ξεπεράσει την κρίση η χώρα μας να είναι μέσα στην ζώνη του ευρώ.

«Είναι φανερό ότι το υψηλό και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος σε συνδυασμό με την απώλεια της ανταγωνιστικότητας αποτελούν τους κύριους παράγοντας απώλειας της ανάπτυξης. Οι βασικές αιτίες του οικονομικού προβλήματος της χώρας είναι μόνιμοι κάτοικοι εσωτερικού. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών και εδραιωμένων αντιλήψεων που κυριαρχούν επί σειρά ετών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο παρελθόν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. έκαναν συστάσεις στην Ελλάδα για την εφαρμογή μιας υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής. «Οι συστάσεις αυτές δεν εισακούστηκαν και εν μέρει συγκαλύφτηκαν».

Επίσης ο Λουκάς Παπαδήμος έκανε λόγο για δύσβατο δρόμο που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση. «Όπως έχω τονίσει το έργο που οφείλει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση συνεργασίας είναι δυσανάλογα μεγάλο σχετικά με τη σύντομη διάρκεια της θητείας της γι’ αυτό δεν πρέπει να καλλιεργούνται ιδιαίτερες προσδοκίες».

Πηγή: real.gr