Η απόφαση που πήραν την περασμένη εβδομάδα οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ήταν ένα σημαντικό βήμα συναίνεσης και συνεννόησης για τη σωτηρία της χώρας,

τόνισε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί. Χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν για την ευημερία του λαού.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, γιατί διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Όπως είπε, με την παραμονή μας στο ευρώ, διασφαλίζεται η νομισματική σταθερότητα και οι συνθήκες για την ανάπτυξη, ενώ ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τις δεσμεύσεις που ζητούν οι δανειστές από τη νέα κυβέρνηση και τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν «υποχρέωση της Ελλάδας προς τους άλλους λαούς, έναντι της αλληλεγγύης που μας δείχνουν».

Είπε ακόμα ότι το αίτημα για δέσμευση «δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απαίτηση απρόσωπων εξουσιών, αλλά ως αίτημα των φορολογούμενων πολιτών των κρατών που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν».

Όπως σημείωσε «αυτοί οι λαοί αναλαμβάνουν τους κίνδυνους και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της».

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι έχει την πλήρη συναίσθηση της τιμής και της ευθύνης που επωμίζεται.

Υπογράμμισε ότι οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες και τόνισε ότι «πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις».

Όπως εξήγησε, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2010 μειώθηκε στο 10,6% από 15,7% το 2009 και φέτος εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 9%, ενώ έχει βελτιωθεί και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί, αυξάνεται το δημόσιο χρέος, ενώ η περικοπή των δαπανών και η αύξηση των φόρων έχουν επιτείνει την οικονομική ύφεση πέρα του προβλεπόμενου.

«Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, οι έλληνες πολίτες δυσανασχετούν γιατί παρά τις θυσίες η προοπτική αντιμετώπιση της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη», είπε.

Αναφερόμενος στην κρίση είπε ότι έχει εξελιχθεί σε χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική.

Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο «δυσανάλογα μεγάλο», όπως το χαρακτήρισε, έργο αυτής της κυβέρνησης σε σχέση με τη χρονική της θητεία είπε ότι η χώρα μπορεί να σωθεί και αυτό εξαρτάται από εμάς.

Όπως είπε, οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και οι δεσμεύσεις που οδήγησαν σε αυτή και απορρέουν από αυτή, προσδιορίζουν τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας τα επόμενα έτη.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είπε ότι πρώτα από όλα είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης του υπάρχοντος δανείου, που πρέπει να έχει γίνει έως τις 15 Δεκεμβρίου και δεύτερον η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει παράλληλα πολλές ευθύνες σε όλους τους τομείς, όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αυτές αφορούν κυρίως το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στο δικαστικό σύστημα, την αξιολόγηση και αναδιανομή του προσωπικού και των φορέων της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η άσκηση της κατάλληλης πολιτικής για την επίτευξη των σκοπών αυτών είναι για το εθνικό μας συμφέρον, αλλά αποτελεί και υποχρέωση.

«Στη σημερινή καταιγίδα κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος του» είπε και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η πορεία ανηφορική και η προσπάθεια δεν είναι στιγμιαία και εκτίμησε ότι «αν είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και συστηματικοί στην προσπάθεια τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα θα γίνουν πραγματικότητα».

«Η συμφωνία 26ης Οκτωβρίου παρέχει τα εχέγγυα για να αντιστρέψουμε την κρίση» τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία αρκεί να δώσουμε όλοι καλύτερο μας εαυτό».

Στο σημείο αυτό κάλεσε όλους τους δημόσιους λειτουργούς να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μην πάνε χαμένες οι δικές τους θυσίες.

«Με εθνική συνείδηση και κοινωνική συνοχή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση καλύτερα και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Είναι στο χέρι μας. Έχουμε τη δύναμη. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» εκτίμησε και ζήτησε να ενωθούν και να δραστηριοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του έθνους.

Πρόσθεσε ότι για όσο διάστημα η Βουλή θα του εμπιστεύεται την ευθύνη του πρωθυπουργού, θα εκτελεί τα καθήκοντα του, με μόνο γνώμονα το συμφέρον της χώρας».

Η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βάσει της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής.

Πάντως, το θέμα θα διευκρινιστεί την Τρίτη, καθώς ο Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε η ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Πηγή: skai.gr