Ανείσπρακτο παραμένει το 54% των λογαριασμών που έχει αποστείλει η ΔΕΗ με την ενσωμάτωση του τέλους ακινήτων, και για τους οποίους η προθεσμία αποπληρωμής έχει ήδη λήξει.

Πέντε ημέρες πριν από τις 18 Νοεμβρίου οπότε και λήγει το σαρανταήμερο από την έκδοση των πρώτων λογαριασμών, (διάστημα μετά το οποίο ξεκινούν βάσει του νόμου οι αποκοπές ρεύματος),

τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι ανείσπρακτος παραμένει πάνω από ένας στους δύο.

Πρόκειται για τους μισούς από τους 251.000 λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ στις 10 και 11 Οκτωβρίου – όταν δηλαδή και έκανε «πρεμιέρα» το νέο μέτρο- και που αντιστοιχούν σε εισπρακτέο τέλος ύψους 50 εκ. ευρώ. Από αυτά, ανεξόφλητα παραμένουν τα… 27 εκ. ευρώ.

Αν και η καθυστέρηση εξόφλησης ενός λογαριασμού θεωρείται σύνηθες φαινόμενο για το 50% περίπου των πελατών της ΔΕΗ, εντούτοις κύκλοι της επιχείρησης δεν κρύβουν το σκεπτικισμό τους. Βέβαια, θεωρείται σίγουρο ότι πολλοί καταναλωτές θα αξιοποιήσουν όλο το 40ήμερο που προβλέπει ο νόμος από την έκδοση του λογαριασμού μέχρι και την αποκοπή του ρεύματος εφόσον αυτός δεν εξοφληθεί, ωστόσο οι αρμόδιοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση, πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στα μέσα αυτής της εβδομάδας, και όσο θα πλησιάζουμε προς τις 18 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει το επίμαχο 40ήμερο.

Στα ταμεία έχουν μπει 72 εκ. ευρώ…

Μέχρι σήμερα πάντως, από τις 10 Οκτωβρίου και μετά, οπότε κι άρχισε η ταχυδρόμηση λογαριασμών με το ειδικό τέλος, έχουν εκδοθεί 3.160.000, που αντιστοιχούν σε εισπρακτέο ποσό 687 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά, έχουν εισπραχθεί συνολικά 72 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί τόσο στις πρώτες παρτίδες που απεστάλησαν στις 10-11 Οκτωβρίου, όσο και σε μεταγενέστερες. Τα 72 ατά εκ. ευρώ αφορούν σε 380.000 συνολικά λογαριασμούς.

ΓΕΝΟΠ : Ομάδες περιφρούρησης για να μην γίνουν διακοπές…

Στο μεταξύ, ομάδες περιφρούρησης για να μη γίνουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, υποστηρίζει ότι θα συγκροτήσει η ΓΕΝΟΠ, όπως αναφέρει σε χθεσινοβραδυνή της ανακοίνωση. Στην ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει την αντίθεσή της με τις διακοπές ρεύματος στα άτομα με χαμηλά εισόδηματα που δεν πληρώσουν εισφορά στα ακίνητα, καλεί τη διοίκηση να μη δώσει εντολές διακοπές “σε κανένα φτωχό άνεργο, μικροσυνταξιούχο ή μεροκαματιάρη”, και ζητά από τα μέλη της να μη κόβουν το ρεύμα στις περιπτώσεις αυτές, ενώ στις περιπτώσεις όπου οι διακοπές γίνονται από εργολάβους, να συγκροτήσουν ομάδες περιφρούρησης.

Διαδρομή “ΔΕΗ- Δήμοι- ΔΟΥ”…

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες καταναλωτών για λανθασμένους υπολογισμούς των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας τους πάνω στα οποία στηρίζεται το ύψος του τέλους. “Τους καταναλωτές αυτούς οι υπάλληλοι της ΔΕΗ τους παραπέμπουν στους δήμους για να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις των εμβαδών των ακινήτων τους και των τιμών ζώνης, τις οποίες ωστόσο οι Δήμοι δεν παραλαμβάνουν”, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Αντίθετα στέλνουν τους πολίτες στις Εφορίες όπου υπάγονται, για να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού και διόρθωσης της οφειλής τους. Με τη σειρά τους, οι ΔΟΥ παραπέμπουν τους πολίτες… πίσω πάλι στους Δήμους για να κάνουν αίτηση ώστε να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ ταυτόχρονα τους ζητούν να πληρώσουν όλο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με την δέσμευση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού…

Πηγή: energypress.gr