Τεράστια είναι τα λάθη που διαπιστώνονται καθημερινά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος,

καλούνται να πληρώσουν ακόμα και βιοτεχνίες ή καταστήματα που έχουν εξαιρεθεί. Η ΠΟΜΙΔΑ, με σχετικό υπόμνημα που απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομικών ζητά τον καθορισμό

επειγόντως συγκεκριμένης διαδικασίας άμεσης διόρθωσης των λαθών που διαπιστώνονται στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, αλλά και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Ειδικότερα η ΠΟΜΙΔΑ διαπιστώνει επτά λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους των ακινήτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιβάρυνση των φορολογούμενων με παράλογα ποσά.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι πολίτες παραπέμπονται από τον ένα φορέα στον άλλο και συνθλίβονται κάθε μέρα στις συμπληγάδες των τριών Δ (Δήμοι-ΔΟΥ-ΔΕΗ) χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα.

Στο υπόμνημα της ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζεται ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ παραπέμπουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες στους Δήμους για να υποβάλλουν δήλωση διόρθωσης των εμβαδών και των τιμών ζώνης. Οι Δήμοι όμως, άγνωστο γιατί, δεν παραλαμβάνουν διορθωτικές δηλώσεις και στέλνουν τους πολίτες στις ΔΟΥ να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού και διόρθωσης της οφειλής τους. Και οι ΔΟΥ με τη σειρά τους παραπέμπουν τους πολίτες και πάλι στους Δήμους για να κάνουν αίτηση για να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ τους ζητούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, άγνωστον πότε.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του Τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι απίστευτα διογκωμένες, για τους εξής κύριους λόγους:

-Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.

-Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.

-Λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

-Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτήρια. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

-Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.

-Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτηρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.

Πηγή: skai.gr