Από τους Καμάρα- Λουκανίδη και Μαχλά- Σαραβάκο στην Εθνική των Κατσουράνη- Τοροσίδη! Η αναμέτρηση της Παρασκευής με τη Ρωσία δεν είναι απλά ένα φιλικό παιχνίδι.

Είναι μια «συνήθεια» που χάρισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο μεγάλες στιγμές, αλλά και οδυνηρές ήττες!

Από πού να πρωτοξεκινήσει κανείς. Οι Ρώσοι, σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια, έχουν το πάνω χέρι στις αναμετρήσεις με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Το «τεστ» της Παρασκευής συγκαταλέγεται στα ελάχιστα μεταξύ των δύο ομάδων που δεν προκαλούν άγχος, αγωνία και πανικό!

Αντίθετα, στα επίσημα που παίζονταν βαθμοί και προκρίσεις, το παρελθόν. επιστρέφει για να μας θυμίσει σημαντικές στιγμές. Κατ’ αρχήν να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει να νικήσει τους Ρώσους από το μακρινό 1993. Η αναμέτρηση είχε διεξαχθεί τότε για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Εθνική είχε ήδη προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά (1994) και ο Νίκος Μαχλάς μετέτρεψε την αδιάφορη αναμέτρηση, σε πάρτι! Σημείωσε το μοναδικό γκολ του αγώνα και έκανε τον κόσμο της ομάδας να γιορτάσει με την ψυχή του!

Κάμποσα χρόνια νωρίτερα, η πρώτη νίκη σε βάρος της Σοβιετικής Ένωσης έμελε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Στις 12/9/1979, ο Νικολούδης σημειώνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και «κόβει» το εισιτήριο για την πρώτη παρουσία της Ελλάδας σε μεγάλη διοργάνωση! Λίγους μήνες μετά, το Euro 1980 άνοιξε τις πύλες του και η κλήρωση είχε ελληνικό στοιχείο!

Μην ξεχνάμε φυσικά και την αναμέτρηση της γαλανόλευκης με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στα τελικά του Euro 2004. Μπορεί να ηττηθήκαμε με 2-1, αλλά το τέρμα του Ζήση Βρύζα μας χάρισε την πρόκριση από τη φάση των ομίλων. Η συνέχεια γνωστή σε όλους μας.

Σε σύνολο 17 αγώνων, επίσημων και φιλικών με Ρωσία και Ε.Σ.Σ.Δ. παλαιότερα, η Ελλάδα μετρά μόλις 3 νίκες. Αντίθετα, οι Ρώσοι έχουν πανηγυρίσει 10 φορές, ενώ τέσσερα ματς είχαν λήξει ισόπαλα.

Πηγή: sday.gr