Το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινώσει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Μετά από βυζαντινό παρασκήνιο, αργά το βράδυ χτες Παπανδρέου και Α. Σαμαράς κατέληξαν στο πρόσωπο που θα προτείνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, πιθανά πρόσωπα είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Σκουρής, με στενές προσωπικές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης (που συνομίλησε χτες το πρωί τόσο με τον Γ. Παπανδρέου όσο και με τον Α. Σαμαρά), ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε και το όνομα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών. Αργά το βράδυ, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι θα είναι αυτός ο νέος πρωθυπουργός.

Οι δολοπλοκίες και ο «βυζαντινισμός» που επικράτησαν για το όνομα του νέου πρωθυπουργού απαξίωσαν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και αποδυνάμωσαν αισθητά την δυναμική που αυτή φαινόταν αρχικά να είχε, υπονομεύοντας την απήχησή της.

Ειδικά γύρω από το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου, που το μεσημέρι φαινόταν το απόλυτο φαβορί, παίχτηκε απίστευτο παρασκήνιο, με σφοδρό πόλεμο μεταξύ των υποστηρικτών του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ και του αντιπροέδρου της απερχόμενης κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Παπαδήμος, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει ότι αν αναλάμβανε υποψήφιος πρωθυπουργός θα άλλαζε το οικονομικό επιτελείο με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του. Υποστηρικτές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά και άλλα στελέχη χαρακτήριζαν τον κ. Παπαδήμο ως λύση που επιχειρείται να επιβληθεί από τις τράπεζες, με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ να φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος και απηυδισμένος από την αντιμετώπιση που είχε.

Θα υπάρξουν αρνήσεις; Ανοίγει η μάχη της διαδοχής

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στα πρόσωπα που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση και στο εάν θα υπάρξουν αρνήσεις μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή στους υπουργικούς θώκους. Μετά τα πολύ σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας -και ενώ αναζητείται φόρμουλα ώστε να παρακαμφθεί η μη έγγραφη αποδοχή των όρων του Eurogroup από τον Αντώνη Σαμαρά- η εσωστρέφεια και η κρίση στρατηγικής θα περάσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου ανοίγει άμεσα η μάχη της ηγεσίας και της διαδοχής.

Πηγή: real.gr