Στα 10 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου υπολογίζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, το περιεχόμενο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ οι ειδικοί της Noble Energy,

βάσει των μετρήσεων που έγιναν στο φρεάτιο, σε πολύ μικρή σχετικά απόσταση από τον φλοιό του κοιτάσματος. Οι εργασίες στην πλατφόρμα αναμένεται να ολοκληρωθούν

στις 16 Νοεμβρίου και στις 18 Νοεμβρίου – δύο ακριβώς μήνες μετά την αγκυροβόληση στο «Οικόπεδο 12», αυτή θα ξεκινήσει τη μετακίνησή της προς το Ισραήλ. Κάποια μικρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν χθες στη γεώτρηση, ενδεχομένως να καθυστερήσουν για κάποια 24ωρα την αναχώρηση.

Αμέσως μετά αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις υπό επιφύλαξη, αφού δεν έγιναν όλες οι διαδικασίες μετρήσεων με δεύτερη ή και τρίτη γεώτρηση, λόγω της πίεσης που δέχθηκε η Νoble από το Ισραήλ, για να ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις στο Ταμάρ για να αρχίσει έγκαιρα η εκμετάλλευση και των χρονικών δεσμεύσεων που έχει.

Σημειώνεται ότι χθες στο Ισραήλ, Νoble και Delek, ανακοίνωσαν προκαταρκτικά αποτελέσματα γεώτρησης σε άλλο οικόπεδο – το «Dolphin 1», σε απόσταση 110 χλμ. δυτικά της Χάϊφα με 550 δισ. κυβ. πόδια φυσικού αερίου. Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά κοίτασμα των Νoble Delekστην ΑΟΖ του Ισραήλ (το «ΝΟΑ» το 1999, το «Μαρί Β» το 2000, τα «Ταμάρ» και «Νταλίτ» το 2008, και το «Λεβιάθαν» το 2010), ενώ επίκειται δοκιμαστική γεώτρηση στο «Σάρα και Μάρα».

Το «Αφροδίτη είναι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία λίγο μεγαλύτερο από το δεύτερο σε μέγεθος από τα έξι κοιτάσματα αυτό του «Ταμάρ».

Πηγή: energypress.gr