Σε μια διεθνή συγκυρία διαρκούς αβεβαιότητας, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να διαβρώνει τα θεμέλια του ίδιου του κοινωνικού ιστού, μια πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή,

θα απειλούσε ευθέως με… κατεβασμένα ρολά την ανθρωπότητα. Τις τελευταίες μέρες, το κλίμα μοιάζει να δυναμιτίζεται επικίνδυνα ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Το Τελ Αβίβ,

τόσο δια του προέδρου Σιμόν Πέρεζ, όσο και δια του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει στην (υπόλοιπη) διεθνή κοινότητα, ότι η Τεχεράνη κατέχει ήδη, ή δεν απέχει πολύ από τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου. Οι σχετικές εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Και μένει η Ρωσία, δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να διεκδικεί τη διασφάλιση της διεθνούς… νηφαλιότητας, προειδοποιώντας ότι αν υπάρξει χτύπημα κατά του Ιράν από το Ισραήλ, με τη διακριτική ή και ένθερμη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, κανείς δεν θα καταφέρει να ελέγξει τη διαλυτική κατάσταση που θα ακολουθήσει.

Όσο για τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, βρίσκει στην ευθεία απειλή πολέμου από το Ισραήλ, το αναγκαίο πάτημα για να ξεφύγει από την εσωστρέφεια της σύγκρουσης με τον Αγιατολάχ αλί Χαμενεϊ. Και να εμφανιστεί ο ίδιος ως εθνικός ηγέτης. Μάλλον… το απολαμβάνει, κιόλας.

Του Μάνου Οικονομίδη

Πηγή: statesmen.gr