Άγρια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει από χθες το βράδυ, με τον Αντώνη Σαμαρά να αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας

και τον Γιώργο Παπανδρέου να επισκέπτεται στις 12 σήμερα το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ζητήσει να ξεκινήσει διερευνητικός κύκλος επαφών για τον σχηματισμό μίας τέτοιας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν τους επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων και οι δανειστές μας, με βουλευτές και από τα δύο κόμματα να εκτιμούν ως υπαρκτό το ενδεχόμενο υπαναχώρησης του κ. Σαμαρά, υπό το βάρος της ανάγκης να οδηγηθεί με ομαλότητα η χώρα στην ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, από την οποία εξαρτάται απολύτως η βιωσιμότητά της και η παραμονή της στο ευρώ. Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλωστε, πήρε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές -ενισχύοντας μάλιστα την κοινοβουλευτική του δύναμη, δεδομένου ότι αμέσως μετά τη θετική της ψήφο, η Λούκα Κατσέλη επανεντάχθηκε στην «πράσινη» ΚΟ- για… άλλη όμως κυβέρνηση.

Παρά τις έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις με βουλευτές όλων των «ομάδων» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες 48 ώρες, δεν ήταν λίγοι όσοι ξεκαθάρισαν από νωρίς χθες ότι δεν επρόκειτο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ψήφο συγκρότησης νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και την προκήρυξη αμέσως μετά εθνικών εκλογών.

Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να δικαιολογήσουν την ψήφο τους, εξαρτώντας τη στήριξή τους από την τήρηση των υπεσχημένων εκ μέρους του πρωθυπουργού. «Μετά την κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, δίνω ψήφο για την έκβαση ομαλών πολιτικών εξελίξεων, χωρίς να καταφύγει η χώρα άμεσα σε εκλογές. Είναι αυτονόητο ότι οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από τον πρωθυπουργό, οφείλουν να αποκτήσουν από αύριο κιόλας αντίκρισμα αλήθειας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Λιντζέρης, κάνοντας λόγο για «περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας» στο μέλλον.

Αντιστοίχως, για ψήφο εμπιστοσύνης που δεν θα ισχύει σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα η ΝΔ μίλησε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος στον Real FM, προτείνοντας σε αυτή την περίπτωση εκλογές σε 36 ημέρες…

Έτσι, η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει να οδεύει προς τη λήξη της, με τον ίδιο άλλωστε να δηλώνει αργά χθες τη νύχτα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αφενός ευχαριστημένος από την έκβαση της ψηφοφορίας και την αποστολή «θετικού μηνύματος» στην Ευρώπη, αφετέρου ότι πιστεύει στη διαδικασία που ξεκινάει σήμερα με την επίσκεψή του στον Κάρολο Παπούλια.

Έπειτα, η «επόμενη μέρα» έχει ήδη ξημερώσει στο ΠΑΣΟΚ, με τους δελφίνους να βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες άλλωστε, το σενάριο που «έπαιζε» περισσότερο στα δημοσιογραφικά γραφεία ήθελε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού, χωρίς πάντως να υποχωρούν οι φήμες που κυκλοφορούσαν επί μέρες για πρόταση για την ίδια θέση στον Λουκά Παπαδήμο. Στην πρώτη του αντίδραση πάντως, ο Γιώργος Καρατζαφέρης φάνηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή κάποιο άλλο κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Όσο για την Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συμμετείχε σε αυτό και η ΝΔ.

Πηγή: real.gr