Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εποπτεύει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιστρέφει στη Ρώμη μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε στις Κάννες στην σύνοδο της G20 για να προωθήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός άμεσα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει στο σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης, ζητούν έξι ιταλοί κυβερνητικοί βουλευτές, με επιστολή τους που δημοσιεύει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Πρόκειται για τους βουλευτές Ρομπέρτο Αντονιόνε, Ισαμπέλα Μπαρτολίνι, Τζουστίνα Ντέστρο, Τζανκάρλο Πιτέλι, Φάμπιο Γκάβα και Τζόρτζιο Στρακουαντάνιο.

Οι βουλευτές ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει «πρωτοβουλία ανάλογη με τις περιστάσεις», με την προαγωγή μιας νέας πολιτικής φάσης και μιας νέας κυβέρνησης, που να μπορέσει, από τώρα μέχρι και το τέλος της νομοθετικής περιόδου, να εφαρμόσει την ατζέντα των δεσμεύσεων που υπεγράφησαν με τους ευρωπαίους εταίρους. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθούν οι πρώτες κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για το νόμο οικονομικής σταθερότητας και τη νέα προσπάθεια έγκρισης του δημόσιου ισολογισμού του 2010, που είχε καταψηφισθεί από την βουλή.

Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για τα νέα οικονομικά μέτρα που ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από τις Κάννες, στην διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητεί την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Πηγή: real.gr