Στο βήμα της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Είμαστε περήφανοι για το τι έχουμε καταφέρει και τι καταφέρνουμε κάθε μέρα» είπε ο πρωθυπουργός,

που χαρακτήρισε ορόσημο τη συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Ο τρίτος στόχος μας σε ότι αφορά αυτός το χρέος ήταν να μειωθεί αυτό το βάρος πάνω στους Έλληνες πολίτες.

Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι αντικειμενικά ορόσημο για τη χώρα. Ανοίγει νέες προοπτικές. Πολλοί προσπάθησαν να την απαξιώσουν στην αρχή ο καθένας για τον δικό του λόγο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «καταφέραμε μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια κλείνοντας τα αυτιά σε σειρήνες και λαϊκισμούς να αποτρέψουμε πρώτα από όλα την χρεοκοπία. Να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για μισθούς και συντάξεις χτίζοντας από το μηδέν έναν μηχανισμό στήριξης που δεν υπήρχε. Να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια και καλή τις προκλήσεις».

Παράλληλα ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι σε αυτά τα δύο χρόνια βελτιώθηκαν οι όροι της συμφωνίας. «Δεύτερος στόχος να βελτιώσουμε σταδιακά τους όρους της συμφωνίας. Ήμασταν πράγματι ένα πειραματόζωο πρώτη φορά είχε συμβεί μία τέτοια κατάσταση σε μία ανεπτυγμένη χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Και από αυτό το πειραματικό στάδιο πληρώσαμε πολλά και μάθαμε πολλά».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όταν εφαρμοστεί η συμφωνία «θα σημάνει το κλείσιμο της περιόδου της μεγάλης αγωνίας που πέρασε ο ελληνικός λαός. Και ανοίγει μία νέα περίοδος δύσκολη κι αυτή αλλά πιο σίγουρη και ελπιδοφόρα».

«Αντί να αυξηθεί το χρέος μας θα μειωθεί σε απόλυτα μεγέθη και αυτό δεν είναι ούτε θεωρητικό ούτε αφηρημένο αφορά άμεσα τη ζωή των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια. Θα καταβάλουμε όλοι μαζί σημαντικά μικρότερους τόκους. Του χρόνου θα μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ το κόστος των τόκων. Είναι περίπου ισόποσο με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσαμε και καταλαβαίνετε τη σημασία που έχει αυτό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν λέω ότι είναι όλα ρόδινα αλλά σίγουρα είναι μία τεράστια ανακούφιση για τον ελληνικό λαό. Οι θυσίες δεν έχουν πάει χαμένες. Είναι δύσκολες αλλά έχουν πιάσει τόπο. Όχι εφήμερο τόπο αλλά έχουν πιάσει βαθιές ρίζες. Και μόνο αυτή η διαγραφή χρέους είναι μια καθαρή δικαίωση του Έλληνα πολίτη και μας και εσάς για όσα τραβήξαμε και τραβάμε με τις ψηφοφορίες, τις αντοχές, τις απειλές και άλλα. Είναι μια απόδειξη του σθένους της κοινωνίας μας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κοινωνίες μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο που μπορούν να αντέξουν τόσο μεγάλα βάρη όσα η ελληνική» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Μέρκελ – Σαρκοζί μετά τη συνάντηση που είχαν στις Κάννεςο πρωθυπουργός ανέφερε: «Γιατί μας δημιούργησε έκπληξη το τι είπαν; Εμένα δεν μου έκανε καμία έκπληξη. Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Και όταν εμείς το λέγαμε αυτό κάποιοι έλεγαν ότι είμαστε εκβιαστές. Από την άλλη ζητούσαν να μιλήσουμε ειλικρινά. Ειλικρινά μιλάμε. Αυτό που διακυβεύεται στη χώρα μας είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Αυτό που έγινε χθες απλώς το επιβεβαίωσε».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός από την ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος «έγινε μια παγκόσμια δημόσια συζήτηση, υπήρξε κι ένα άλλο ευεργετικό στοιχείο: πήραμε ένα δείγμα, ένα μικρό δείγμα, μια μικρή γεύση, του τι σημαίνει το γεγονός ότι σώσαμε τη χώρα. Και τι θα σήμαινε, εάν δεν είχαμε σώσει τη χώρα. Αλλά ήταν μικρή η γεύση, δεν ήταν μεγάλη»

Πηγή: real.gr