Η ελληνική κυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εγχείρημα στερούνται νομιμοποίησης και μια λαϊκή ψήφος ίσως επέτρεπε στους Έλληνες να πιστέψουν ότι δεν είναι απλοί παρατηρητές και θύματα της κρίσης,

γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Προσθέτουν ωστόσο ότι το δημοψήφισμα είναι λάθος και ότι καλύτερη επιλογή θα ήταν οι εκλογές.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα τα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνονται επί θεμάτων που άπτονται αλλαγής στη συνταγματική τάξη. Επί θεμάτων πολιτικής είναι προτιμότερες οι εκλογές και η δανειακή συμφωνία είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής.

Επίσης, κατά την εφημερίδα ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα ισοδυναμούσε με άτακτη πτώχευση, ενώ στις εκλογές η αντιπολίτευση θα έπρεπε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το τι θα έκανε διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως ούτε το δημοψήφισμα ούτε οι εκλογές είναι ιδανικά σενάρια αυτή τη στιγμή, καθώς απειλούν πέρα από την Ελλάδα και τη σταθερότητα της Ευρώπης, καταλήγει το άρθρο.

Στο δικό του κύριο άρθρο ο Γκάρντιαν σχολιάζει ότι όπως και το προεκλογικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» έτσι και η ιδέα του δημοψηφίσματος ίσως στην αρχή φάνηκε καλή στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Με την απόφασή του για δημοψήφισμα ο Παπανδρέου μοιάζει περισσότερο από ποτέ με τον καμικάζι πολιτικό που οι συνάδελφοί του πολιτικοί υποψιάζονται πως είναι», αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αν το δημοψήφισμα αποφασίστηκε για να επιβληθεί στο άτακτο κόμμα του επρόκειτο για μεγάλη μπλόφα. Όσο για τις επιπτώσεις της απόφασης στο εξωτερικό καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό κούρεμα, απειλεί τη δόση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα και αποτρέπει την Κίνα και άλλους επενδυτές από την αγορά ευρωπαϊκού χρέους. «Ίσως τελικά ο κ. Παπανδρέου να έχασε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», καταλήγει ο Γκάρντιαν.

Για την Ντέιλι Τέλεγκραφ η απόφαση περί δημοψηφίσματος απλώς επισπεύδει το αναπόφευκτο, δηλαδή την πτώχευση της Ελλάδας και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας επικρίνει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους οποίους η έκφραση της λαϊκής βούλησης είναι «ανάθεμα». Η εφημερίδα καταλήγει σχολιάζοντας ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι δύσκολη, ωστόσο αν προχωρήσει θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στο αδιέξοδο που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία. «Θα ήταν πρέπον εάν μία έκρηξη δημοκρατίας τράνταζε τις πολιτικές ελίτ ώστε να βγουν από την αυτοκτονική νοοτροπία τους», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της Τέλεγκραφ.

Στο κύριο άρθρο τους με τίτλο «Ελληνική Δημοκρατία» οι Τάιμς γράφουν ότι ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε τα ελαττώματα του ευρώ και κατάφερε ένα πλήγμα υπέρ της λαϊκής νομιμοποίησης. Με την κίνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός έφερε την ευρωζώνη πέρα από την κρίση, σε κατάσταση χάους. Πλέον θα είναι δύσκολο να λαμβάνει κανείς υπόψη σοβαρά τις αποφάσεις των συνόδων κορυφής της ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός έχει δίκιο να ζητά τη γνώμη των πολιτών του, εκτιμούν οι Τάιμς, αν και επισημαίνουν τα πολλά προβλήματα για την ευρωζώνη που δημιουργεί αυτή η κίνηση. «Η Ελλάδα αποκάλυψε πρώτη τα οικονομικά ελαττώματα της νομισματικής ένωσης, τώρα ο κ. Παπανδρέου αποκαλύπτει και τις πολιτικές της αδυναμίες. Το δημοκρατικό έλλειμμα που τη διακρίνει πρέπει να πληρωθεί», λένε οι Τάιμς καταλήγοντας ότι πλέον έχει τιναχθεί στον αέρα η ιδέα ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να αποφασιστεί χωρίς τη γνώμη των πολιτών.

Η Ντέιλι Μέιλ αναφέρει ότι ανεξαρτήτως του σωστού ή λάθους του δημοψηφίσματος, οι συνέπειες ενός «όχι» θα είναι κατακλυσμικές. Η εφημερίδα τονίζει ότι κατανοεί γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να θέσει τη νεότερη συμφωνία στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ευθύνεται για τα δεινά που υπομένει έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή. Παρόλα αυτά εγκαλεί τον κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι δεν μπορεί να μη γνώριζε ότι η βόμβα του θα εκραγεί κομματιάζοντας την Ευρώπη.

Πηγή: skai.gr