Την πορεία της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ «παίζει στα χαρτιά» ο Γ. Παπανδρέου, θεωρούν οι ιθύνοντες της Κομισιόν και οι επιτελείς σε Βερολίνο και Παρίσι,

δίνοντας μια άκρως επικίνδυνη τροπή στην κρίση δανεισμού της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Μέρκελ και Σαρκοζί καλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Κάννες,

όχι για να του ζητήσουν να μετάσχει στις εργασίες των G20, αλλά «για να δώσει εξηγήσεις», να «μάθουν που το πάει» και να «δεσμευτεί, αν είναι δυνατόν, σε ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της νέας δανεικής σύμβασης», αναφέρουν πηγές από τις δύο πρωτεύουσες.

Λίγη ώρα αργότερα, τα ίδια επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί στις κάμερες της γαλλικής τηλεόρασης, χωρίς να αφήνει αμφιβολία για τον εξευτελιστικό χαρακτήρα της διαδικασίας. Οι Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Υβ Λεττέρμ κατά την ίδια λογική, προσάπτουν στον Έλληνα πρωθυπουργό ευθύνες για συνολική αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η Ιταλία και το Βέλγιο δέχονται ήδη τις επιθέσεις των αγορών σε διαφορετικό βαθμό, αλλά με βέβαιο κόστος για τους φορολογούμενους.

Στην Κομισιόν εξηγούσαν ότι «δεν έχουμε τίποτα να διαπραγματευτούμε με τις ελληνικές αρχές. Έχουμε κάνει τα πάντα, σε αντίξοες συνθήκες και σε βάρος της πολιτικής μας αξιοπιστίας στηρίξαμε την Ελλάδα για δύο χρόνια και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή απάτη! Δεν είναι δυνατόν να κληθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν θα επιστρέψει ή όχι τα χρήματα που από το Μάη του 2010 του προσφέρει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος!». Ακόμη και οι παραδοσιακοί φίλοι της χώρας, όπως ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, δεν διστάζουν να διαλέξουν ανάμεσα στην κατάρρευση του ευρώ και την απομόνωση της Ελλάδας. Τα στελέχη της Κομισιόν που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την ελληνική υπόθεση, εμφανίζονται βέβαια ότι «το παιχνίδι τελείωσε» και πως τα όρια της κοινοτικής αλληλεγγύης δοκιμάζονται…

Από τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί στις Βρυξέλλες σχετικά με τις προθέσεις των ελληνικών αρχών προκύπτει ότι:

1) Αν ο πρωθυπουργός επιβάλει την άποψή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος:

• δεν θα εκταμιευθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στην 6η δόση,

• οι εταίροι στην Ένωση θα ακυρώσουν την απόφαση και για τη δική τους συνεισφορά στην 6η δόση,

• θα υπάρξει κίνδυνος να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στα μέσα και τα τέλη Νοεμβρίου,

• καθώς δεν θα υπάρξει χρηματική ροή πριν τα τέλη Ιανουαρίου, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις εξωτερικές της υποχρεώσεις και θα κηρύξει στάση πληρωμών.

• ακόμη και αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στα μέσα Ιανουαρίου, η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας θα είναι ήδη γεγονός.

2) Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση:

• δεν θα υπάρξει άλλο, διάδοχο σχέδιο διάσωσης,

• δεν θα συνεχιστεί η εκταμίευση των δόσεων από το τρέχον πακέτο,

• η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών, και θα χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα,

• η ΕΚΤ θα αποκόψει τις ελληνικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα του κοινού νομίσματος,

• οι ελληνικές τράπεζες δε θα στηριχθούν από τον EFSF και θα καταρρεύσουν,

• οι καταθέσεις θα χαθούν μαζί με τις τράπεζες πριν δραχμοποιηθούν,

• οι εταίροι θα εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ, για το φόβο της «μετάδοσης»

• ενδεχομένως, η έξοδος από το ευρώ θα πραγματοποιηθεί νομικά με εκδίωξη της χώρας από την ίδια την ΕΕ.

Αν συμβεί αυτό το τελευταίο, αμέσως μετά θα μεθοδευτούν επικίνδυνες εξελίξεις σε Σκοπιανό και Κυπριακό. (Χωρίς το ελληνικό βέτο, τα Σκόπια θα πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η Κύπρος δεν θα μπορεί από μόνη της να καθυστερήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας).

Επί της ουσίας, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, λένε πηγές της Κομισιόν, πως όποιο και αν είναι το αίτημα της ελληνικής πλευράς, όποια δημοκρατική νομιμοποίηση και να φέρει, δεν υπάρχει περίπτωση οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη να αλλάξουν την απαίτησή τους για μια λογική και θεραπευτική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας που εκ των πραγμάτων περιέχει ανατροπές, απολύσεις και μειώσεις μισθών. Αν, όπως λένε, ο πρωθυπουργός θέσει ένα τέτοιο δίλημμα στο λαό είναι πιθανότατο να εισπράξει μια άρνηση. Αυτή, όμως, η άρνηση θα συνεπάγεται την εξαθλίωση και τη φτώχεια που και ο ίδιος πρόσφατα έχει επικαλεστεί και υποτίθεται πως επιθυμεί να αποτρέψει.

Πηγή: real.gr