Το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη του κάθε πολίτη, πρέπει να τελειώσει από την πλευρά των πολιτικών. Είναι απαράδεκτο μια κοινωνία να αισθάνεται ανά πάσα στιγμή στον αέρα,

εκτεθειμένη στην χρεοκοπία και στην αβεβαιότητα. Και κυρίως τα αυτονόητα, αυτά που όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να κάνουν, κάνουν ότι δεν τα καταλαβαίνουν οι Έλληνες πολιτικοί.

Αλήθεια και για την πορεία προς τις εκλογές έχει διασφαλισθεί ότι ένα τυχαίο γεγονός δεν θα μας χρεοκοπήσει;

Τα ρίσκα αυτή την στιγμή είναι πολύ μεγάλα. Οι Ευρωπαίοι δεν περίμεναν ότι θα έτρωγαν τέτοια βόμβα, που θα γκρεμίζονταν τα χρηματιστήριά τους και η Ιταλία θα βρισκόταν πιο κοντά στον Μηχανισμό Στήριξης. Κάπου η υπομονή τους εξαντλείται και σήμερα το G-20 δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τον Γιώργο.

Παράλληλα σε ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί στην Τρόικα βραχυπρόθεσμα. Αν ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία να ακολουθήσει τη συνταγή των πιστωτών μπορεί να πάρει όποιες αποφάσεις θέλει μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οχι όμως με το να δημιουργείται ένα επισφαλές περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα. Και κυρίως οι βουλευτές που σκούζουν αλλά την κρίσιμη στιγμή αποδεικνύονται κότες λυράτες ας κάτσουν ήσυχοι ή ας “ολοκληρώσουν” την επανάστασή τους. Είτε μείνουμε στο ευρώ είτε φύγουμε υπάρχει μπροστά βαρύ τίμημα.

Η “πολιτικοποίηση” όμως της επόμενης μέρας, η έλλειψη καθαρής κουβέντας και η αποτυχία μέχρι τώρα των συνταγών που εφαρμόστηκαν είναι οι παράγοντες που δεν δίνουν καμία αξιοπιστία στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Από εκεί και πέρα αν πάμε στις εκλογές τα κόμματα θα πρέπει να εγγυηθούν στην Ευρώπη τις προθέσεις τους για να αποφύγουμε πιστωτικό γεγονός και χρεοκοπία τη συγκεκριμένη περίοδο. Είναι άγνωστο επίσης τι μπορεί να επιτύχει μια νέα κυβέρνηση στην επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Εφόσοσν μάλιστα αυτή έχει τα μνημονιακά χαρακτηριστικά, περικλείει ρίσκα αποτυχίας και τραγωδίας.

Στις εκλογές επίσης πρέπει να εκφρασθούν και να καταγραφούν οι δυνάμεις που θέλουν την έξοδο από το ευρώ. Γιατί μόνον έτσι θα καταλάβουμε τι θέλει η πλειοψηφία και θα μπορεί να γίνει ένας σχεδιασμός στα μέτρα της πλειοψηφίας.

Είναι βέβαιο ότι το μείγμα πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί πρέπει να έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με ό,τι τόσο ελλειπτικά εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Και ίσως αυτή θα πρέπει να έχει σκληρές αλλά πιο δίκαιες από την άλλη πλευρά αποφάσεις. Οσον αφορά αυτούς που δεν βλέπουν μέλλον με αυτά που ετοιμάζονται μέσα στο ευρώ, πρέπει να ετοιμαστούν υπεύθυνα για να μπορούν να προσμετρήσουν το τίμημα και τα οφέλη της εξόδου.

Τα αποτυχημένα μνημόνια έχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Τρόικα και ΔΝΤ έχουν σε όλα τα επίπεδα υιοθετήσει τεράστιες αστοχίες. Αντίστοιχα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Αυτοί λοιπόν που αισθάνονται ότι έχουν να προτείνουν κάτι καλύτερο πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμα να το βροντοφωνάξουν και να το εφαρμόσουν.

Πηγή: capital.gr