Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος του.

Η κοινοβουλευτική δύναμη της ομάδας του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε και έφτασε στους 152 βουλευτές μετά την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, ενώ και άλλοι συνάδελφοι της,

όπως η Εύα Καϊλή, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της.

00:22 Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κ.Σκανδαλίδης στηρίζει την απόφαση για δημοψήφισμα, ωστόσο ανέφερε πως «θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί, ώστε να πάμε ομογενοποιημένα και όχι να αιφνιδιαζόμαστε».

23:48 Κριτική άσκησε η Άννα Διαμαντοπούλου: «Δεν καταλαβαίνω την σκοπιμότητα να πάμε τώρα σε δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή για το θέμα αυτό, προκειμένου συντεταγμένα να οργανώσουμε την στρατηγική μας».

23:31 Αρνητικός με το δημοψήφισμα ο Α.Λοβέρδος, ο οποίος ανέφερε πως «δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα, που δεσμεύει την χώρα για 30 χρόνια», ενώ εξήγησε πως πως επιθυμεί – πριν τοποθετηθεί – να δει το περιεχόμενο.

22:57 Τον λόγο πήραν οι κ.κ. Χ.Καστανίδης και Π.Μπεγλίτης αλλά και η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, που και αυτοί συστρατεύθηκαν με την «γραμμή» του πρωθυπουργού.

22:42 Μέχρι στιγμής τρεις υπουργοί οι κ.κ. Δ.Ρέππας, Μ.Χρυσοχοϊδης και Χ.Παπουτσής τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων του Γιώργου Παπανδρέου.

22:13 Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή.

22:07 Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον συμφερόντων που αντιδρούν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως είπε, θα υποστούν ζημιά. Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτίμησε ότι θα έχει τελικά στην συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων στην απόφαση του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

21:55 Ο υφυπουργός Επικρατείας, Άγγελος Τόλκας σημείωσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγηση του επανέλαβε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την νέα δανεική σύμβαση.

21:46 Ολοκληρώθηκε η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των υπουργών.

20:06 Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο.

20:01 Έντονες διεργασίες το παρασκήνιο. Το υπουργικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 18.00 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

19:10 Χωρίς την συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών παραμένει στο νοσοκομείο μετά από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε.

18:48 Ο πρωθυπουργός αλλά και οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται αυτήν την ώρα μέσα στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Περιμένουν και τους τελευταίους προκειμένου να αρχίσει η συνεδρίαση.

18:15 Οι υπουργοί έχουν φτάσει ήδη στη Βουλή και ανεβαίνουν στον δεύτερο όροφο στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Το κλίμα είναι βαρύ και ελάχιστοι είναι εκείνοι που δέχθηκαν να συνομιλήσουν με τους δημοσιογράφους χωρίς, ωστόσο, να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Βουλευτές που στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου βγαίνουν στην αντεπίθεση. Ο Φραγκίσκος Παρασύρης έκανε λόγο για «γνωστές συμμορίες» που βρίσκονται σε πλήρη διάταξη.

Παρέμβαση της «τρόικας» του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η «τρόικα» του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης, δεν αποκλείεται να αναλάβουν πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Άγνωστο παραμένει εάν θα παρευρεθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, και ποια θα είναι η στάση που θα ακολουθήσει καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν γνώριζε την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Παρά το γεγονός αυτό ο υπουργός Οικονομικών στήριξε κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου.

Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί τον περασμένο Ιούνιο, λίγο πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όταν και σε αυτήν την περίπτωση είχαμε ανεξαρτητοποιήσεις, παραιτήσεις, βαριές κουβέντες μεταξύ των βουλευτών. Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προχωρήσει σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος τοποθετώντας στην θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή: real.gr