Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ένα εικοσιτετράωρο μετά την αναγγελία από τον πρωθυπουργό για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και στη συνέχεια την προκήρυξη εκλογών.Όλα αυτά καταγράφονται μόλις μία ημέρα πριν από την έναρξη στη Βουλή της διαδικασίας για ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει χθες ο πρωθυπουργός.

Το χρονικό των εξελίξεων

21:01 Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος η ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου.

20:10 Διαψεύδει η Λούκα Κατσέλη τα σενάρια που την έφεραν να έχει στείλει επιστολή στήριξης στον Γιώργο Παπανδρέου.

20:06 Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο.

19:34 Το θέμα μας δεν είναι οι εκλογές αλλά η σωτηρία της χώρας, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

19:21 «Είμαστε στο πλευρό του Παπανδρέου για να τον δυναμώσουμε με την ψήφο μας την Παρασκευή, δεχόμενοι, ως κοινοβούλιο, τη δανειακή σύμβαση» είπε η Κατερίνα Μπατζελή, που κράτησε αποστάσεις από το δημοψήφισμα.

19:15 Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητά με επιστολή της στον πρωθυπουργο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου, που τάσσεται κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

19:13 Συγκυβέρνηση ζητά ο Μίμης Ανδρουλάκης με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο.

19:09 Υπέρ της συγκυβέρνησης και κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου που διέψευσε τα σενάρια ανεξαρτητοποίηση της.

19:09 Υπέρ της συγκυβέρνησης και κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου που διέψευσε τα σενάρια ανεξαρτητοποίηση της.

18:48 Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο πρωθυπουργός αλλά και οι περισσότεροι υπουργοί έχουν φθάσει στη Βουλή.

17:39 Με ανακοίνωση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς και καταφέρεται εναντίον συναδέλφων του που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν είτε τηρούν αποστάσεις. «Οι γνωστές συμμορίες σε πλήρη διάταξη» υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

17:12 Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσαν σήμερα «αποφασισμένοι» να εφαρμόσουν το σχέδιο «σωτηρίας» της Ελλάδας, κάτι το οποίο τέθηκε σε αμφισβήτηση μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου ότι θα διοργανωθεί δημοψήφισμα στη χώρα για τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Γάλλου προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο.

16:07 Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Μέρκελ.Στις Κάννες αύριο ο πρωθυπουργός μετά από πρόσκληση του Νικολά Σαρκοζί.

16:04 Σε έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο μετετρέπεται η κυβερνητική σύσκεψη, που είχε ανακοινωθεί ότι θα συγκληθεί στις 6 το απόγευμα.

15:35 Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης ετοιμάζουν παρέμβαση, η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στις επόμενες ώρες.

15:30 Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις να βάλει πάνω από το κομματικό συμφέρον το εθνικό. Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή της Εύας Καϊλή:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Στην συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, έτσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη. Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ. Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια.

Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσάς, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας.

Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, ότι τα σχέδια περί Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας. Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό. Ούτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Έθνος, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω.

Με εκτίμηση

Εύα Καϊλή»

14:30 Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή ετοιμάζει επιστολή με άγνωστο μέχρι στιγμής περιεχόμενο.

14:15 Β. Παπανδρέου: “Να πάρει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας”

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια προκήρυξη εκλογών, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, η οποία κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Παπανδρέου: “Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 27-10 και μετά άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών”.

13:50 Νίκος Σαλαγιάννης στο real.gr: «Είμαι εξοργισμένος και θυμωμένος»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του στο real.gr αναφέρει ότι είναι εξοργισμένος και θυμωμένος κι επισημαίνει ότι «οι πολιτικές ηγεσίες αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Μόνο με όρους εξουσιομανίας μπορεί να ερμηνευθεί η στάση».

13:30 Η Μιλένα Αποστολάκη ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίησή της

Στη δισέλιδη επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον πρωθυπουργό, η κ. Αποστολάκη αναφέρει την απουσία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ανάπτυξης και την εξάντληση, αντιθέτως, της κυβερνητικής στόχευσης στα συνήθη υποζύγια.

Μιλά για ανεπιτυχή διαδικασία αναπροσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και αποτυχία της κυβέρνησης να συνάψει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. «Είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης», σημειώνει, ζητώντας κοινωνική στήριξη στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση αντί διεξαγωγής δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Εκφράζει δεν την κατηγορηματική της διαφωνία με αυτήν την πρωτοβουλία για δημοψήφισμα και δηλώνει την ανεξαρτητοποίησή της ως εξής: «Έχω χρέος να αντισταθώ σ’ αυτήν τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της ώρας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν. Για τον λόγο αυτόν δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχωρώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Με την ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μένει με 152 βουλευτές.

Πηγή: real.gr