Επιμέλεια στήλης: 
Γιάννης Ιωαννίδης
Σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση και θα σας δώσω μια συνταγή γλυκού. Είναι απλά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ και ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ. Πρώτα η ονομασία. Είναι τουρκικές οι λέξεις, ταούκ (tavuk) σημαίνει κοτόπουλο και γκιοσού (göğsü) σημαίνει στήθος. Οπότε, μιλάμε για ένα γλύκισμα που έχει ως βάση το στήθος κοτόπουλου. Ειναι μια από τις χιλιάδες συνταγές γλυκών και εδεσμάτων που έφεραν οι πρόσφυγες από την Πόλη. Αξίζει ο κόπος να ασχοληθείτε και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα δεν θα σας απογοητεύσει.  

ΥΛΙΚΑ
Θα χρειαστούμε. Φυσικά κοτόπουλο και, όπως λέει ο ίδιος ο όρος, προτιμάται το στήθος από κοτόπουλο και ανάλογα την ποσότητα, αλλάζουν και οι αναλογίες στα υπόλοιπα υλικά (εδώ ας υποθέσουμε ότι έχουμε στήθος από ένα κοτόπουλο, δηλαδή το «άσπρο» κρέας του κοτόπουλου)
Θα χρειαστούμε, επίσης, ζάχαρη (1/2 κιλό), γάλα (2,5 κιλά), βανίλια, αλάτι και πολίτικη κρέμα (χυλός ρυζιού, δηλαδή, ριζάλευρο (160 γρ.)).

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Για να κάνουμε τον χυλό ρυζιου, ρίχνουμε μέσα σε ένα κατάλληλο σκεύος (λεκάνη) νερό και ρυζάλευρο. Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε τόσο (μισή ώρα περίπου) όσο να κάτσει το ρυζάλευρο στον πάτο της λεκάνης. Το υπόλοιπο νερό που μένει, το πετάμε.

Στο μεταξύ, όσο περιμένουμε να κατακάτσει το ρυζάλευρο, σε μια κατσαρόλα με νερό κι αλάτι, βράζουμε το κοτόπουλο. Αφού βράσει, ρίχνουμε το κοτόπουλο σε άλλο σκεύος με νερό, για να το κρυώσουμε. Μόλις κρυώσει, αρχίζουμε και μαδάμε καλά το κοτόπουλο σε πολύ ψιλές «κλωστές».

Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το μαδημένο κοτόπουλο, την κρέμα (χυλό ρυζάλευρου), την ζάχαρη, την βανίλια και τα βράζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι όλα αυτά να χυλώσουν.

Αφού χυλώσει το γλυκό μας, το αδειάζουμε σε κατάλληλα σκεύη (ατομικές γυάλινες κούπες). Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στα κουπάκια και έπειτα μπορεί να σερβιριστεί με κανέλα ή και παγωτό.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα