Εκτενή ρεπορτάζ αφιερώνουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Για “τεράστιο πολιτικό στοίχημα ” του πρωθυπουργού κάνει λόγο το Associated Press, ενώ το πρακτορείο σημειώνει ότι με την απόφαση του ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να αιφνιδίασε πολλούς βουλευτές.

Το AP σημειώνει εξάλλου ότι θα είναι το πρώτο δημοψήφισμα από το 1974 για τη μορφή του πολιτεύματος.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για απροσδόκητη απόφαση, ενώ σημειώνει ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές αν οι πολίτες –ήδη θυμωμένοι από την πολιτική λιτότητας- απορρίψουν τους όρους.

Στην απόφαση για το δημοψήφισμα αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση και η Wall Street Journal σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι αντίθετοι στη συμφωνία των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους όπως έδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το σαββατοκύριακο.

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρεται επίσης σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας το Σάββατο στην εφημερίδα “Το Βήμα” και έδειξε ότι οι περισσότερες Έλληνες βλέπουν αρνητικά τη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα.

Πηγή: capital.gr