Τελείωσε στις 4.30 το πρωί η πολύωρη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης, με τους Nicolas Sarkozy και Angela Merkel να δηλώνουν μετά από το πέρας της ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές,

για haircut 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους. Διευκρίνισε δε ότι το haircut δεν ισχύει για τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ στην κατοχή της.

Συγκεκριμένα, πρώτος βγήκε από τη συνεδρίαση και κατευθύνθηκε στην αίθουσα Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, ο οποίος και τόνισε ότι βρέθηκε διαρκής λύση για την ελληνική κρίση, ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την εμπλοκή του ιδιωτικού ρόλου στην ελληνική υπόθεση.

Μάλιστα, δήλωσε ότι «αποφεύχθηκε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας», καθώς και ότι θεωρεί πως πλέον ο κόστος θα καθησυχαστεί από τις αποφάσεις που έλαβε η ευρωζώνη.

Διεμήνυσε δε ότι ο ρόλος του ιδιωτικού κλάδου στην Ελλάδα είναι εθελοντικός, και συμφώνησε να απομειώσει το 50% του ελληνικού χρέους που κατέχει, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για την Ελλάδα έχει την έγκριση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Επίσης, εκτιμά ότι η μόχλευση του EFSF είναι τέσσερις με πέντε φορές και εκτιμά ότι η ισχύς του θα ανέρχεται στα 1,4 δισ. δολάρια, ενώ δηλώνει ότι συμφωνήθηκε το 9% για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Εκτιμά δε ότι η συμφωνία θα φέρει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, το 2020.

Από την πλευρά της η Angela Merkel δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου της ευρωζώνης, τονίζοντας και αυτή ότι αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο να είναι της τάξης των 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Η Angela Merkel τόνισε ότι «το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης (ΜOU), η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα. Ο δικός μας ο στόχος είναι ότι το χρέος της Ελλάδας το 2020 πρέπει να είναι 120% για να μπει η χώρα στις αγορές».

Εξάλλου, ο Jose Manuel Barroso, πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι ο δρόμος πλέον μπροστά είναι «εύρωστος», καθώς και ότι είναι «αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το δεύτερο πακέτο για την ελληνική βοήθεια, ύψους 100 δισ. ευρώ, μέχρι τέλος του έτους».

Ο Herman Van Rompuy δήλωσε ότι το β΄ πακέτο για την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 100 δισ. ευρώ, καθώς και ότι το EFSF συνολικά μπορεί να ανέλθει κοντά στο 1 τρισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν έγινε καμία απαίτηση προς την ΕΚΤ, ότι σέβεται πλήρως την αξιοπιστία της, και ότι η ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών στη συνθήκη, με το σχετικό report να ολοκληρώνεται μέχρι το Μάρτιο 2012.

Δήλωσε ακόμη ότι η μόχλευση του EFSF θα είναι πενταπλάσια, και ότι αποφασίστηκε επίσης μια εθελοντική συμφωνία 50% για τη μείωση του ελληνικού χρέους, καθώς και ότι θέλει η Ελλάδα να επιστρέψει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Από την πλευρά του το IIF αναφέρει ότι συμφώνησε να εργαστεί πάνω σε μια εθελοντική συμφωνία για απομείωση της τάξης του 50%. «Η συμφωνία βρίσκεται στη βάση του επίσημου πακέτου PSI των 30 δισ. ευρώ».

Ακόμη, αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποφασιστούν στην ερχόμενη περίοδο, ενώ προειδοποιεί πως «μόλις συμφωνηθεί, το deal θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και δυναμικά.

 

Πηγή: capital.gr