Με «φιλοφρονήσεις» προς τους… Έλληνες ξεκίνησε την ομιλία της, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, στη γερμανική Βουλή για το EFSF, η Καγκελάριος Angela Merkel.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Angela Merkel δήλωσε ότι οι Έλληνες έχουν αναλάβει βαρύ φορτίο, και ότι «αξίζουν το σεβασμό μας».

Τόνισε ακόμη ότι το report της Τρόικας θα πρέπει να τους οδηγήσει στο να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα.«Το report της Τρόικας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός μακρύ ταξιδιού», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου δεν είναι πλέον εφαρμόσιμες, υπογραμμίζοντας ότι «η βοήθεια, πάντα θα πρέπει να συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να «δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί να αναπτυχθεί ξανά», για να επαναλάβει ότι θα ήταν επιθυμητή η «μόνιμη εποπτεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων».

«Στόχος είναι η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της γρήγορα», δήλωσε η Merkel. Επίσης, όπως τόνισε, η Γερμανία δεν μπορεί να ευημερεί χωρίς μια Ευρώπη που ευημερεί. Για αυτό, σημείωσε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κρίση δεν θα «μολύνει» άλλες χώρες.

Την “ιστορική υποχρέωση” που έχει η Γερμανία να υπερασπιστεί το ευρώ επικαλέστηκε στη συνέχεια η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης για την επίλυση της κρίσης χρέους.

Η Merkel υπογράμμισε ότι ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος που εμπεριέχει η μόχλευση των 440 δισ. ευρώ είναι “αποδεκτός” και ότι οι ομολογιούχοι πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μεγαλύτερο περιθώριο και να την ανακουφίσουν από το βάρος του χρέους.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να μειώσουμε το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2020, επισήμανε η Merkel. “Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από το 21% που μειώνεται το χρέος σύμφωνα με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου”.

Αναγνώρισε ακόμη ότι αυτή η κρίση, είναι η πιο δύσκολη που έχει αντιμετωπίσει η νομισματική ένωση της ευρωζώνης από τη δημιουργία της.

Σε ό,τι αφορά στο EFSF, η Καγκελάριος υποστήριξε πως οι γερμανικές εγγυήσεις στο ταμείο δεν πρόκειται να αυξηθούν, καθώς και ότι δεν συζητά κανένα μοντέλο του ταμείου διάσωσης που να περιλαμβάνει και την εμπλοκή της ΕΚΤ.

Επίσης, τονίζει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του EFSF διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς αυστηρούς όρους, ενώ προσθέτει ότι το ελληνικό PSI θα είναι ανεύθυνο χωρίς ένα τείχος προστασίας.

Ακόμη, διαμηνύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα η περιοχή, απαιτούν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, οι οποίες (αλλαγές) θα πρέπει να έχουν ως οδηγό την σταθερότητα των πολιτισμών στην Ευρώπη, καθώς και ότι «θα πρέπει να διορθωθούν όλα τα σφάλματα που έγιναν στην αρχή της ΟΝΕ, τώρα ή ποτέ».

Διερωτήθηκε μάλιστα «γιατί θα πρέπει πάντα για τις αλλαγές στις συνθήκες να περνά μια δεκαετία;», ενώ διαβεβαίωσε πως μετά από τις Κάννες (τη σύνοδο της G20), καμιά τράπεζα δεν θα είναι «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει».

Τόνισε ακόμη στην ομιλία της λέγοντας πως κατανοεί τις διαδηλώσεις ενάντια στη χρηματοπιστωτική κρίση, και ότι η Γερμανία είναι από οικονομικής πλευράς η ισχυρότερη στην Ευρώπη, αλλά όχι το επίκεντρο του κόσμου. Τέλος, δήλωσε ότι εάν το ευρώ καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη, καθώς και ότι «κανείς δεν θα πρέπει να έχει ως δεδομένο άλλα 50 χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη».

 

Πηγή: capital.gr