Ανεξάρτητα από το ύψος του κουρέματος, τα ασφαλιστικά ταμεία δε θα έχουν ζημία και οι ασφαλισμένοι δε θα χάσουν τα χρήματά τους, εκτίμησε στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Ωστόσο τόνισε, ότι το κούρεμα δεν είναι χάρισμα και υπογράμμισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί την Τετάρτη το βράδυ και ως εκ τούτου, οι όποιες συζητήσεις είναι πρόωρες.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει όσα έχει δεσμευθεί να κάνει, δηλαδή όσα ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο και την περασμένη εβδομάδα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σημείωσε ότι δεν τίθεται προς συζήτηση το αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι κακοτράχαλος και μακρύς. «Ωστόσο πήραμε τα μέτρα που μας βγάζουν από το αδιέξοδο των ελλειμμάτων του 2011 μας βοηθούν να περπατήσουμε τα επόμενο χρόνια, ως το 2014» εκτίμησε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το Μάιο του 2010 η Ελλάδα πήρε μία ανάσα με το πρώτο πακέτο δανεισμού και ως ένα σημείο πορεύτηκε πολύ καλά, αλλά μετά τις δημοτικές εκλογές η κατάσταση ανετράπη.

«Το 2010 η ευκαιρία χάθηκε» είπε ο υπουργός και έκανε λόγο για ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις και δισταγμούς. «Ο Νοέμβριος δεν είναι μήνας για χάσιμο» τόνισε.

Όπως είπε, το μεγάλο θέμα είναι η απόφαση της Τετάρτης και οι εξελίξεις από την Πέμπτη, που «δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε σπατάλη και αυτής της θυσίας» του ελληνικού λαού. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι χάνουν τα λεφτά τους αλλά ότι τα χρήματά τους πιάνουν τόπο» σημείωσε.

Είπε ακόμα, ότι οι οριζόντιες περικοπές δε λύνουν το πρόβλημα.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο δίνουν μάχη και όλοι τους υποστηρίζουν. «Η ανατροπή του πρωθυπουργού είναι έξω από τη λογική κάθε μέλους της κυβέρνησης. Δεν τίθεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζήτμα αμφισβήτησης του πρωθυπουργού» υπογράμμισε λέγοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν δημοκρατικές ανατροπές, υπάρχουν αντιδημοκρατικές εκτροπές».

Αναφερόμενος στην επιστολή που συνυπέγραψε με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, είπε ότι δεν ήταν εσωτερική κριτική, αλλά πολιτική παρέμβαση στηριγμένη στις αρμοδιότητές τους.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι χρειάζεται μία γρήγορη, ικανή και αποτελεσματική διακυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ο δρόμος της εθνικής ανεξαρτησίας και των αλλαγών υπέρ του πολίτη, είναι ο δρόμος της επιτάχυνσης των αλλαγών.

Για τις δηλώσεις Βενιζέλου σχετικά με την υπερψήφιση από 180 βουλευτές, της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση για αυτό, αλλά εάν τεθεί ζήτημα ευρείας πλειοψηφίας και η συμφωνία δεν ψηφιστεί από τους 180 βουλευτές, τότε θα γίνει μεν νόμος του κράτους αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τόνισε πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να διεξαχθεί ψηφοφορία ευρείας πλειοψηφίας και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται μερί μεθοδεύσεως.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης συνεργασίας, είπε ότι στηρίζει την εκδοχή της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης και τόνισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και ο ΛΑΟΣ και σε ορισμένες περιπτώσεις η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά, είχαν συγκλίσεις απόψεων.

Μάλιστα, έκανε λόγο για φανερές συγκλίσεις πολιτικών σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ ή στην Βουλή, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αν αύριο γινόταν η σχετική ψηφοφορία, θα ψήφιζαν «ναι».

Είπε ότι μία κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης (με τη συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων και προσωπικοτήτων) υπήρξε λύση και ευκαιρία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ξανά αυτό το ενδεχόμενο, αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν την απόφαση της Τετάρτης.

«Η εθνική κρίση πρέπει να καθοδηγεί και όχι να διασπά» είπε και μάλιστα ανέφερε ότι «ζηλεύει» τις χώρες με μεγαλύτερα και βαθύτερα προβλήματα, στις οποίες τα πολιτικά τους συστήματα δεν «τσακώνονταν».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι σημασία έχει η χώρα και ο δρόμος της συνεννόησης χωρίς κορώνες και άγονες εκλογικές μάχες, είναι πιο ασφαλής. «Οι εκλογές δεν είναι λύτρωση. Οι πολιτικές λύσεις δε εξαντλούνται στις εκλογές» εκτίμησε ο υπουργός.

Πηγή: skai.gr