«Ισχύει ό,τι είχαμε πει και για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου». Με τη φράση αυτή («κοφτά» διατυπωμένη) συνεργάτης του πρωθυπουργού σχολίασε,

αργά χθες το βράδυ, τη δήλωση Βενιζέλου για το ενδεχόμενο να ζητηθεί ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών στην έγκριση της συμφωνίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τους όρους που θα το συνοδεύσουν.

Για το Μεσοπρόθεσμο, τον Ιούνιο, είχε αναζητηθεί επίσης η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία για την έγκρισή του από την Βουλή, ωστόσο – και δεδομένου του «όχι» της ΝΔ – ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε τελικά την απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Η φράση του πρωθυπουργικού συνεργάτη παραπέμπει σε μία επανάληψη αυτής της τακτικής, ενώ ο ίδιος παρέπεμψε στην «σκόπιμα ασαφή» (όπως την χαρακτήρισε) δήλωση του κ.Βενιζέλου, η οποία έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».

«Να πιέσουμε τη ΝΔ»

Το «κλειδί», κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, βρίσκεται στις λέξεις «ει δυνατόν» και «όχι νομικά αναγκαίο». Όπως λένε, εάν η κυβέρνηση χαρακτήριζε «νομικά αναγκαία» την ευρεία πλειοψηφία, θα ήταν σαν να παραδεχόταν ευθέως ότι εκχωρείται εθνική κυριαρχία, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το Σύνταγμα απαιτεί υπερψήφιση από 180 βουλευτές.

Ενώ το «ει δυνατόν» – λένε – σημαίνει πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να πεισθεί η αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τη συμφωνία και να τεθεί προ των ευθυνών της.

Αυτή την ερμηνεία, πάντως, δεν την υιοθετούν βουλευτές που πρόσκεινται στον κ.Βενιζέλο. Κατ΄αυτούς, ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε το θέμα των 180 ψήφων αφενός για να πιέσει τον Αντώνη Σαμαρά «να αναλάβει τις ευθύνες του» και, αφετέρου, να του χρεώσει την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες εάν δεν συναινέσει.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος προέβη σ΄αυτή τη δήλωση από τις Βρυξέλλες λίγη ώρα αφότου ο Γ. Καρατζαφέρης …αποκάλυψε δημοσίως (Mega) ότι στη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας του ανέφερε ότι θα ζητήσει ευρεία πλειοψηφία 180 ψήφων…

Σκανδαλίδης: Συνεργασία ή εκλογές

Ετσι κι αλλιώς, το θέμα των εκλογών διχάζει βουλευτές και υπουργούς. Μόλις χθες, ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε πως εάν ο πρωθυπουργός βρεθεί αύριο ενώπιον διλημμάτων για την εθνική κυριαρχία, θα πρέπει να «φέρει» την συμφωνία στη Βουλή για έγκριση από αυξημένη πλειοψηφία και, εάν χρειαστεί, να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.”Μέχρι πού έχουμε εξουσιοδότηση να παίρνουμε εμείς τέτοιες αποφάσεις;», ρώτησε δεικτικά, ενώ επέμεινε στην παλαιότερη άρνησή του … να δεχθεί ξένο επιτηρητή στο υπουργείο του.

Χρυσοχοϊδης: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Στον αντίποδα βρέθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος χαρακτήρισε χθες τα της κυβέρνησης συνεργασίας … «άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε», αντιτάχθηκε στις εκλογές και συνέστησε «υπομονή».

Σαμαράς: Δεν υπογράφω εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά υπενθυμίζει, με τη σειρά του, την πρόσφατη δήλωση του ιδίου πως εάν συμφωνεί με ένα μέτρο ή με μία συμφωνία θα το ψηφίσει έστω κι αν ζητηθεί απλή πλειοψηφία και, αντιθέτως, εάν διαφωνεί θα το καταψηφίσει ακόμη κι αν ζητηθούν «και 180 και 250 ψήφοι». Ως εκ τούτου, η εκτίμηση είναι πως μία επιμονή στην ευρεία πλειοψηφία θα συνιστά «απόδραση της κυβέρνησης δια της καταψήφισης της συμφωνίας»

Επί της ουσίας των ευρω-συζητήσεων δεν γίνεται κανένα σχόλιο ακριβώς επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά ωστόσο κάνουν σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα αποσυνδέσει την όποια συμφωνία για το «κούρεμα» από την προϋπόθεση εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, στην οποία παραπέμπει με απόλυτο τρόπο η Αγκελα Μέρκελ μιλώντας για μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα και για πολιτική επιτροπεία. «Εγώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω», δήλωσε «κοφτά» ο κ.Σαμαράς πριν από λίγες ημέρες.

Πηγή: capital.gr