Το «πνεύμα των Χριστουγέννων» έρχεται και πάλι να μοιράσει απλόχερα ευτυχία και να χαρίσει μαγεία στην καθημερινότητά μας.

Χιλιάδες λαμπιόνια και πολύχρωμα στολίδια μεταμορφώνουν το τοπίο τριγύρω, και μας μεταφέρουν σε μια ατμόσφαιρα παραμυθιού, όπου η αγάπη και η χαρά είναι πρωταγωνιστές.

Αλήθεια, αυτή η αίσθηση ισχύει για όλους τους ανθρώπους;

Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων είναι ένα συχνό φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς από μας. Ιδιαίτερα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας οι αναμνήσεις παλαιότερων εορτών, τότε που είχαν κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα, συντρόφους που δε βρίσκονται πια στη ζωή και τα παιδιά τους που απομακρύνθηκαν από την οικογενειακή στέγη, τους κάνουν να αισθάνονται περισσότερο απομακρυσμένοι από το γενικότερο κλίμα της εορταστικής ευθυμίας και να κατακλύζονται από συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης. Τα Χριστούγεννα προλογίζουν το τέλος του χρόνου, που συνήθως είναι η περίοδος του απολογισμού. Ελπίδες και όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν, προσωπικές αποτυχίες, χαμένες ευκαιρίες και αρνητικές σκέψεις τείνουν να μεγεθύνονται, μέσα στο εορταστικό κλίμα. Η απομάκρυνση από τις ουσιαστικές παραδόσεις και ο υπερκαταναλωτικός χαρακτήρας των γιορτών, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την καταθλιπτική διάθεση. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τους πολλαπλούς συμβολισμούς που μεταδίδει το μήνυμα της Γέννησης, ίσως καταφέρνουμε να καταπολεμήσουμε αυτή τη σκιά της αρνητικότητας:

Ειλικρίνεια και αποδοχή

Αποδεχθείτε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε και μοιραστείτε τα με τους γύρω σας. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σας αγαπάνε και είναι πρόθυμοι να σταθούν δίπλα σας για να σας προσφέρουν μια αισιόδοξη οπτική για το μέλλον.

Γαλήνη

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να συμμετάσχει στο κλίμα της χριστιανικής κατάνυξης, μακριά από κοσμικές συγκεντρώσεις. Θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε καλύτερα το ουσιαστικό νόημα των Χριστουγέννων.

Αγάπη και προσφορά

Το μήνυμα της αγάπης προς το συνάνθρωπο δεν μεταδίδεται με πολυέξοδα δώρα. Μην παρασύρεστε από το καταναλωτικό κλίμα των εορτών, που θα δημιουργήσει επιπλέον οικονομικές εκκρεμότητες. Η ανθρώπινη επαφή είναι το πιο πολύτιμο δώρο.

Αναγέννηση

Αποφύγετε τις υπερβολικές προετοιμασίες που σας στερούν τη δυνατότητα ν’ απολαύσετε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας. Αλλάξτε την παλιά συνήθεια να αναλαμβάνετε όλες τις υποχρεώσεις των γιορτών και μοιραστείτε με τους γύρω σας την εμπειρία της συντροφικότητας και της συνεργασίας.

Ελπίδα

Διαχειριστείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την ελπίδα πως υπάρχει η λύση που εσείς ακόμη ίσως δεν είστε σε θέση να διακρίνετε…

Επιτρέψτε στα Χριστούγεννα να είναι μια περίοδος μετάβασης από τη θλίψη στην αισιοδοξία. Άλλωστε, το βασικό μήνυμα των Χριστουγέννων είναι το θαύμα της Ζωής που, αν και πραγματοποιήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, σκόρπισε το μήνυμα της αγάπης σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: neaarxi.com