Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο στούντιο του real fm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ξεκαθάρισε ότι εάν ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη βρεθεί ενώπιον διλημμάτων που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας,

τότε θα πρέπει να φέρει την όποια συμφωνία στη Βουλή, ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία για την επικύρωσή της και εάν χρειαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

«Μέχρι που έχουμε την εξουσιοδότηση να παίρνουμε εμείς τέτοιες αποφάσεις;» διερωτήθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας, μάλιστα, πως το θέμα της εθνικής κυριαρχίας είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το ερώτημα εάν η λύση των προβλημάτων μας θα γίνει εντός ή εκτός ευρώ.

«Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές» επανέλαβε ο κ. Σκανδαλίδης, σημειώνοντας και πάλι ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση, με πολιτικό διάλογο και να τεθούν μπροστά στον λαό οι απόψεις των κομμάτων χωρίς κραυγές αλλά με εθνική ευθύνη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε τη δήλωσή τού ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν «μπάστακα» στο υπουργείο του, αναφερόμενος, έτσι στα σενάρια περί μόνιμων επιτρόπων στα χαρτοφυλάκια, υπό την καθοδήγηση Ράιχενμπαχ.

Ο κ. Σκανδαλίδης έστειλε ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, λέγοντας πως οι διαχωρισμοί περί μεταρρυθμιστών ή μη είναι κινήσεις που έχουν… κοντά ποδάρια. «Προέχει η χώρα και στη συνέχεια η παράταξη και η πορεία της» σημείωσε και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι η στήριξη των δυο κομμάτων σε ένα «εθνικό πρόγραμμα», αφήνοντας ανοιχτό και το θέμα της συζήτησης για το ποιος θα ηγηθεί ως πρωθυπουργός σε αυτήν την προσπάθεια.

«Η Δημοκρατία μπαίνει σε κίνδυνο εάν πάμε σε τέτοιες πρακτικές» είπε ο κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στις συζητήσεις περί τεχνοκρατών και εξωκοινοβουλευτικών σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας επικαλούμενος, μάλιστα, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ απέρριψε και τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

«Έχω την ελπίδα ότι την Τετάρτη δεν θα είμαστε κομπάρσοι» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχολιάζοντας καυστικά τη στάση Μέρκελ και Σαρκοζί, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκές ηγεσίες με μικρό μπόι. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, όταν υπεγράφη το μνημόνιο το οποίο, όπως είπε, δεν υλοποιήθηκε αλλά αναφερόμενος στην Ευρώπη έκανε λόγο για μία «Ευρώπη που δεν μπορεί να μαζέψει τα βρακιά της»…

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του κ. Σκανδαλίδη στη στάση της Γερμανίας και στο κατοχικό δάνειο που, όπως είπε, χρωστάει στην Ελλάδα. «Έχει πληρωθεί μόνο η μία δόση. Να μάς πει ο κ. Προβόπουλος που έχει φτάσει αυτό το δάνειο. Είναι ένα χαρτί στα χέρια μας που κάποτε πρέπει να χρησιμοποιηθεί» τόνισε μεταξύ άλλων.

Για το «κούρεμα» σημείωσε ότι εάν χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, τότε η κυβέρνηση θα το κάνει ακόμη και μέσα από νέο δανεισμό, γιατί, όπως σημείωσε, οι συντάξεις των 300 και 400 ευρώ δεν γίνεται να μειωθούν.

Παράλληλα, με πολλά «καρφιά» σχολίασε ο κ. Σκανδαλίδης τις κινήσεις που γίνονται εντός της κυβέρνησης ενόψει των πολιτικών πρωτοβουλιών Παπανδρέου και στον απόηχο της κοινής αρθρογραφίας των «τριών».

«Δεν υπήρξα ποτέ δελφίνος. Με το δελφινάριο έχω μία αλλεργία. Είναι ένα ενυδρείο μέσα στη θάλασσα των προβλημάτων. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Πρέπει πάντα να προτάσσουμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η συζήτηση έχει ανοίξει. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα; Από την Τετάρτη το βράδυ ο πρωθυπουργός θα πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Προέχει η σωτηρία της χώρας, γιατί εάν η χώρα καταστραφεί τότε κανείς μας δεν θα μπορεί να βγει από το σπίτι του»…

Ο κ. Σκανδαλίδης δεν ξεκαθάρισε το εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος σε περίπτωση που ανοίξει θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για τη μετά Παπανδρέου εποχή.

Πηγή: real.gr