Δραματική είναι η κατάσταση από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην επαρχία Βαν της Βορειοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράν,

καθώς πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ η πόλη χρειάζεται επειγόντως διασώστες και ιατρική βοήθεια.

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τόνους τσιμέντου, με τα συνεργεία των διασωστών να δίνουν μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό τους.

Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, 45 κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ 85 νεκροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του Βαν. Σε 500 υπολογίζονται μέχρι στιγμής οι τραυματίες, ενώ οι εκτιμήσεις του γεωδυναμικού ινστιτούτου της γείτονος κάνουν λόγο για πάνω από 1000 νεκρούς και σοβαρές ζημιές σε χιλιάδες κτήρια.

 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές, ενώ υπάρχουν και ζημιές στους δρόμους. Στην περιοχή έχουν μεταβεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η ισχυρή δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σήμερα Κυριακή, 35 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράν.

Kατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Αυτό επιβεβαίωσε τελικά και το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.

Εικόνες κατεστραμμένων κτηρίων μεταδίδουν τα περισσότερα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. H ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet μεταδίδει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην επαρχία Χακάρι, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών Σταυρός Λαμπρινίδης. Εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας και ανέφερε ότι εάν ζητηθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα συνδράμει με την Αποστόλη βοηθείας.

Βοήθεια προτίθεται να αποστείλει και το Ισραήλ παρά την κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία.

Δραματικές μαρτυρίες κατοίκων

Αξιωματούχοι του χωριού Οκλουλάρ δήλωσαν ότι η περιοχή έχει ισοπεδωθεί και αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια. Τα περισσότερα σπίτια δε είναι κατασκευασμένα από τούβλα και λάσπη.

Δραματικές οι μαρτυρίες ανθρώπων από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο.

“Προσπάθησα να βγω από το σπίτι μου αλλά δεν μπορούσα να ανοίξω την πόρτα. Βγήκα από το παράθυρο και αμέσως έσπευσα να βοηθήσω τους γείτονές μου. Ανασύραμε από τα συντρίμμια έξι νεκρούς”, δήλωσε στο Associated Press κάτοικος της περιοχής.

Πηγή: skai.gr