Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του EcoFin στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις για μείωση της αξίας

των ελληνικών κρατικών ομολόγων άνω του 50%, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

Επιπλέον, ο κ. Γιουνκέρ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ «βαρύτερες» εκείνων που προβλέπονταν, (βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου).

Για συμφωνία με τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από 50%- 55% κάνει λόγο σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Les Echos, επικαλούμενη διπλωματική πηγή.

Η εν λόγω πηγή φέρεται να δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν χθες να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες που αντέχουν να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που τέθηκε υπ’ όψιν του Eurogroup, επισημαίνεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τις κυβερνήσεις αλλά και βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέμα «ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Κατά ενός μεγάλου «κουρέματος» τάχθηκαν για μια ακόμη φορά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, με άρθρο του στους Financial Times, καθώς και ο ΣΕΒ.

Πηγή: skai.gr