Η σύνοδος κορυφής την Κυριακή ή την Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσει τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα,

δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το σχέδιο προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση στελεχών της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Θα έχουν ρόλο συμβούλου του υπουργού και θα αναφέρονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην τρόικα.

Στην πράξη, τα στελέχη της τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο τόσο στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης όσο και στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, με έμφαση σε πρώτη φάση τη Δημόσια Διοίκηση.

Πάντως, υπήρχαν και προτάσεις για τη δημιουργία ενός κεντρικού διευθυντηρίου από πλευράς τρόικας που θα εποπτεύει την ελληνική οικονομία, αλλά φαίνεται ότι έχουν μείνει στο «συρτάρι» , αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Το πλέον πιθανό είναι τα νέα κλιμάκια να βρεθούν κάτω από τον έλεγχο της ομάδας δράσης της Κομισιόν, που έχει ήδη πιάσει δουλειά και τελεί υπό την καθοδήγηση του Χ. Ράιχενμπαχ, ενώ και ο ρόλος του ίδιου αναμένεται να αναβαθμιστεί.

Πηγή: skai.gr