Με 154 ναι και 144 όχι, στο σύνολο των άρθρων, υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το άρθρο 37 υπερψήφισαν 153 βουλευτές. Διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη, η οποία καταψήφισε το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το κυβερνών κόμμα διαθέτει 153 βουλευτές.

Τη διαγραφή της κ. Κατσέλη γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία στη Βουλή δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά θέμα εθνικής ευθύνης για την κρίσιμη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, την εξασφάλιση της έκτης δόσης και την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας.

Μάλιστα, στην επιστολή ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για βελτιωτικές αλλαγές.

Σε ανακοίνωση της η Λούκα Κατσέλη εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση. Τόνισε ότι είναι και ήταν ΠΑΣΟΚ και έχει στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την Κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να συναινέσει στην αποδόμηση θεσμών που έχουν να κάνουν με εργασιακά δικαιώματα.

Οριακές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Στο μεταξύ, λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε σε οριακές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με τις οποίες εξαιρούνται από τις περικοπές συντάξεων όσοι είναι κάτω των 55 ετών, εφόσον έχουν συνταξιοδοτηθεί με υπερβαρέα ή είναι συνταξιούχοι ναυτικοί του ΝΑΤ.

Ο υπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει στις αλλαγές εφόσον συνομιλήσει για λίγο με την κα. Κατσέλη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Νωρίτερα, στην τοποθέτησή της η κα. Κατσέλη δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής «αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων ως έχει, καθώς δε βοηθά την ύφεση, δε βελτιώνει ανταγωνιστικότητα και την ανεργία» και ζήτησε δίμηνη παράταση της ψήφισης του άρθρου, προκειμένου να ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τους εταίρους και η νέα ρύθμιση να έρθει το Δεκέμβριο.

Η κα. Κατσέλη σημείωσε ωστόσο πως κατανοεί πλήρως την ευθύνη των βουλευτών να στηρίξουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας μάλιστα πως γι’ αυτό το λόγο ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο.

Πηγή: skai.gr