Ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.15 και χωρίς να πραγματοποιηθούν δηλώσεις η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η συνάντηση διήρκησε λιγότερο από μισή ώρα, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες συναντήσεις στο προηγούμενο διάστημα που ήταν σαφώς μεγαλύτερης διάρκειας.

Αυτό πιστοποιεί ότι δεν διεξήχθη αναλυτική συζήτηση ανάμεσα στους δυο άντρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από πλευράς κυβερνητικού επιτελείου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά για το που έχουν φτάσει οι συζητήσεις όσον αφορά το χρέος και τη χώρα. Επίσης, του εξήγησε την κρισιμότητα του πολυνομοσχεδίου και του ζήτησε η ΝΔ να το στηρίξει. Παράλληλα, του επεσήμανε την ανάγκη συνεννόησης και κοινής δράσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής.

Από την πλευρά της ΝΔ σημειώνεται ότι προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη στον Αντώνη Σαμαρά η κατά μέτωπο επίθεση που του επιφύλαξε ο Γιώργος Παπανδρέου, ελάχιστα λεπτά πριν τη συνάντησή τους, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εξαιτίας αυτής της σκληρής όσο ποτέ επίθεσης το επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμά ότι η ίδια η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός τορπίλισαν κάθε προσπάθεια εθνικής ομοψυχίας πριν καλά καλά γίνει η συνάντηση ανάμεσα στους δυο αρχηγούς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είπε στον πρωθυπουργό όταν μπήκε στο Μαξίμου “αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη δεν θα ερχόμουν μετά από όσα είπες για τη ΝΔ κι εμένα στην κοινοβουλευτική σου ομάδα”. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άκουσε την ενημέρωση που του έκανε ο κ. Παπανδρέου, δεν έκανε καμία ερώτηση και αποχώρησε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δέκα λεπτά πριν τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, κατηγόρησε με ιδιαίτερη δριμύτητα τη ΝΔ και για την περίοδο της διακυβέρνησής της αλλά και για τις σημερινές της θέσεις, λέγοντας για τον κ. Σαμαρά, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα εκ του ασφαλούς από τον καναπέ του.

Ο κ. Σαμαράς μετά την αποχώρησή του από το Μαξίμου συγκάλεσε σύσκεψη με τους κοινούς του συνεργάτες, ωστόσο το κλίμα περιγράφεται ως βαρύ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να πάρει θέση για ορισμένες ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιούν παράγοντες του κόμματός του, όπως για παράδειγμα προειδοποιήσεις για “Γουδί”, ή “κρεμάλες”. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς απάντησε “εγώ δεν χρησιμοποιώ τέτοιες εκφράσεις ούτε παρόμοια λόγια”.

Σημειώνεται ότι αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ειδικότερα θα συναντηθεί στις: 12:00 με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, στη 1:00 μ.μ., με την Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και στις 2:00 μ.μ., με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: capital.gr