Η ακύρωση προστίμων για παραβάσεις στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, που είχαν εντοπιστεί ύστερα από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους

που οδήγησαν σε παραίτηση τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη. Παρά το προσωπικό ενδιαφέρον Παπανδρέου για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα,

η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δε δίστασε να αναστείλει, με εγκύκλιο, την επιβολή προστίμων σε πρατηριούχους για καθυστερήσεις στην υποβολή των παραστατικών που σχετίζονται με τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης την περίοδο από τις αρχές του 2010 έως τις 15 Μαΐου του ιδίου έτους.

Το ζήτημα θεωρείται εδώ και χρόνια «καυτό», και γι’ αυτό πρώην υφυπουργός Οικονομικών (επί Ν.Δ.) είχε δηλώσει ότι «αν βγάλω τον σχετικό φάκελο από τα συρτάρια μου, θα χρειαστώ πολύ βαριά θωρακισμένο αυτοκίνητο».

Ο κ. Σπινέλλης, ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα στα ηλεκτρονικά συστήματα συγκέντρωσης και διασταύρωσης στοιχείων, είχε φτάσει στα όριά του με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων. Αυτό που τον εξόργιζε ήταν ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις και εντοπίζονται φορολογικές παραβάσεις, τα πρόστιμα δεν εισπράττονται ή, ακόμη χειρότερα, ακυρώνονται με διάφορα προσχήματα.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είχε επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία από τα οποία προέκυπταν οι παραβάσεις και είχε εντοπίσει τους παραβάτες. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε στα τέλη του Αυγούστου, να μην επιβάλει κυρώσεις και να βάλει στον «πάγο» κάθε απόφαση επιβολής προστίμων για παραβάσεις που αφορούν περιστατικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα από τους πρατηριούχους για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Και όλα αυτά, όταν οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει μεγάλο αριθμό παραβάσεων στα πρατήρια που διέθεταν στους καταναλωτές πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους λόγους της παραίτησης του επικεφαλής της ΓΓΠΣ, κ. Διομήδη Σπινέλλη.

Πηγή: skai.gr/Καθημερινή