Ηλεκτρονικό βιβλίο εξόδων θα υποχρεωθούν να τηρούν από την 1-1-2012 όλοι οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για τη φορολογική υποχρέωση που θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών

προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το νέο τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων βάσει εσόδων, εξόδων, αποταμίευσης και δανεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr πρόκειται να δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική υποδομή της Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην οποία θα καταγράφονται όλες οι δαπάνες των φορολογούμενων.

Η καταγραφή αυτή είτε θα γίνεται αυτόματα με τη χρήση πιστωτικής, χρεωστικής κάρτας ή «φοροκάρτας» είτε οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα τηρούν το σχετικό «βιβλίο» στο ίντερνετ, αναγράφοντας τα στοιχεία κάθε δαπάνης με αποδείξεις που πραγματοποιούν. Πρόδρομος της σχετικής υπηρεσίας είναι ο δικτυακός τόπος καταγραφής των δαπανών του φορολογούμενου με «φοροκάρτα» που ήδη έχει δημιουργηθεί στη ΓΓΠΣ.

Στόχος της δημιουργίας του βιβλίου εξόδων του φορολογούμενου είναι να εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου. Σύμφωνα με αυτό, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογήσουν το εισόδημα τους μέσα από ένα συνδυασμό δαπανών, αποταμίευσης δανεισμού. Πρακτικά αυτό θα λειτουργεί ως εξής: οι δαπάνες κάθε φορολογούμενου θα καταγράφονται και θα αθροίζονται. Εφόσον είναι χαμηλότερες από το εισόδημα που έχει δηλώσει τότε θα πρέπει με παραστατικά να αποδεικνύει ότι το υπόλοιπο εισόδημα αποταμιεύθηκε ή επενδύθηκε (π.χ. αγορά ακινήτου). Αν το εισόδημα που δηλώνει είναι χαμηλότερο από τις δαπάνες του τότε θα πρέπει επίσης με παραστατικά να αποδεικνύει ότι το επιπλέον του εισοδήματός του ποσό των δαπανών προέρχεται από ανάλωση αποταμιεύσεων ή από δανεισμό. Εφόσον δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η διαφορά εισοδήματος και δαπανών τότε αυτή θα φορολογείται σαν να πρόκειται για εισόδημα.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό τον τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος; Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με το παραπάνω σύστημα αυτοί που κατά κανόνα δεν κρύβουν εισοδήματα (π.χ. μισθωτοί, συνταξιούχοι) θα επιμένουν στο να ζητούν αποδείξεις για τις δαπάνες τους. Αν δεν το κάνουν θα πληρώνουν οι ίδιοι παραπάνω φόρο. Στην περίπτωση αυτών που κρύβουν εισοδήματα θα οδηγεί σε επιπλέον φορολόγηση η μη έκδοση αποδείξεων καθώς θα εμφανίζονται να έχουν υψηλότερες δαπάνες.

Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ αλλά πραγματοποιεί ετήσιες δαπάνες 50.000 ευρώ θα κληθεί να δικαιολογήσει τις 38.000 που υπερβαίνουν το δηλωθέν εισόδημά του. Αν δεν έχουν μειωθεί οι συνολικές καταθέσεις του κατά 38.000 ευρώ τότε αυτό σημαίνει ότι τα επιπλέον χρήματα είναι εισόδημα που δεν έχει φορολογηθεί και θα φορολογείται. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση θα μπαίνει και στο μάτι του φορολογικού ελεγκτή. Ουσιαστικά η φιλοσοφία του νέου συστήματος είναι η δημιουργία αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ αυτών που φοροδιαφεύγουν και αυτών που φορολογούνται για το σύνολο των εισοδημάτων τους.

Πηγή: capital.gr