Η ανατολική πολιτεία της Βέρα Κρουζ – όπου τον τελευταίο καιρό εντοπίζονται καθημερινά δεκάδες πτώματα- έχει «εγκαταλειφθεί πλέον στα χέρια των Ζέτας» ,

ενός από τα πιο βίαια καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό. Αυτό παραδέχθηκε ο ίδιος ο Μεξικάνος πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος κήρυξε το 2006 το πόλεμο στα καρτέλ που δρουν στην χώρα,

επιστρατεύοντας τον στρατό για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος . Από τότε έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 44.000 άνθρωποι ενώ, καθημερινά, η αστυνομία ανακαλύπτει δεκάδες πτώματα τόσο στην Βέρα Κρουζ όσο και σε άλλες πόλεις .

Τα μέλη των καρτέλ δεν διστάζουν να σκοτώσουν και αθώους πολίτες που απλά δεν δέχονται την δράση τους. Για παράδειγμα, οι αστυνομικοί στην πόλη Νουέβο Λαρέντο εντόπισαν τα ακρωτηριασμένα πτώματα μιας γυναίκα και ενός άνδρα να κρέμονται από μια γέφυρα. Το νεαρό ζευγάρι βασανίστηκε και εκτελέστηκε από μαφιόζους των καρτέλ ναρκωτικών επειδή είχαν το …θράσος να τους επικρίνουν στο ίντερνετ.

Επίσης, στην ίδια περιοχή βρέθηκε αποκεφαλισμένη η σορός της μεξικανής δημοσιογράφου Μαρία Μασίας, η οποία κατήγγειλε συνεχώς τους βαρώνους των ναρκωτικών μέσω της εφημερίδας στην οποία δούλευε, αλλά και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Το καρτέλ των Ζέτας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα που δρουν στην χώρα και ευθύνεται, εκτός των άλλων, για μαζικές δολοφονίες . Τη συμμορία αυτή είχαν σχηματίσει πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του στρατού, αρχικά ως ομάδα κρούσης ενός καρτέλ, που όμως ανεξαρτητοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: real.gr