Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών και της κατάληψης των ΧΥΤΑ.

Υγειονομική διάταξη για τα απορρίμματα υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονται οικονομικές επιβαρύνσεις,

αλλά και φυλάκιση για όσους εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους. Η επείγουσα διάταξη θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και έπειτα θα τεθεί σε εφαρμογή.

«Στο αυτόφωρο όσοι εμποδίζουν την αποκομιδή»

Παράλληλα, όπως δήλωσε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι θα παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι εργαζόμενοι εμποδίζουν την αποκομιδή των σκουπιδιών, η οποία θα ξεκινήσει από σήμερα όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Όσον αφορά στη μισθοδοσία των εργαζομένων, ο υφυπουργός τόνισε πως «επειδή δεν παρέχονται υπηρεσίες δεν θα πληρωθεί κανένας εργαζόμενος στην ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές μέσω του προέδρου των εργαζομένων του δήμου Αθήνας Βασίλη Πολυμερόπουλου απείλησαν ότι θα χυθεί αίμα στους δρόμους.

«Αν η κυβέρνηση βάλει ιδιώτες στην αποκομιδή σκουπιδιών θα χυθεί αίμα στους δρόμους και θα πέσει η κυβέρνηση, θα έχουμε θύματα αν οι εργαζόμενοι χάσουν τη δουλειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέσσερα μέτρα Καστανίδη για τον τομέα της καθαριότητας

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για τα απορρίμματα.

1. Δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας, οι οποίοι κινητοποιούνται, καταλαμβάνουν υπουργεία και εμποδίζουν την αποκομιδή των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

2. Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνει από ιδιώτες σε συνεννόηση με τους δήμους.

3. Συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Προτασίας του Πολίτη και τις αστυνομικές δυνάμεις για τα ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη που έχουν καταληφθεί από εργαζόμενους.

4. Αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις θα υπάρξει αναθεώρηση του υφιστάμενου εργασιακού πλαισίου, δηλαδή η αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα και θα καταργηθούν οργανικές θέσεις.

Πηγή: skai.gr