Εισαγγελία και εφορίες ετοιμάζονται για ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα κατά της φοροδιαφυγής στην μεταπολεμική Γερμανία, αναφέρουν ΜΜΕ.

Αφορμή CD με 3.000 Γερμανούς πολίτες, που έχουν καταθέσεις στο Λουξεμβούργο. Οι εισαγγελικές και εφοριακές αρχές των ομόσπονδων κρατιδίων χρειάστηκαν

σχεδόν ένα χρόνο για να επεξεργαστούν τα στοιχεία με τα ονόματα Γερμανών φοροφυγάδων, που έχουν καταθέσεις στο Λουξεμβούργο σε θυγατρική της βρετανικής HSBC.

Η μεγάλη έφοδος των αρχών και οι έλεγχοι σε σπίτια και γραφεία των υπόπτων έχει προγραμματιστεί για τι αρχές Νοεμβρίου, μεταδίδουν τα γερμανικά πρακτορεία ειδήσεων. Μέχρι αυτή την ώρα ωστόσο τα υπουργεία Οικονομικών σε Γερμανία και Λουξεμβούργο, αλλά και η αρμόδια εισαγγελία στο Μπόχουμ, που διαδραματίζει καθοριστικό και συντονιστικό ρόλο, δεν θέλησαν να σχολιάσουν την είδηση για το CD και τους επερχόμενους ελέγχους.

3.000.000 ευρώ στοίχισε το CD

Η αγορά του CD από το Λουξεμβούργο στοίχισε στο γερμανικό δημόσιο περίπου 3.000.000 ευρώ, αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία της αγοράς CD με ονόματα φοροφυγάδων δείχνει ωστόσο ότι το γερμανικό δημόσιο βγαίνει πάντα κερδισμένο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο CD που αγόρασε η γερμανική μυστική υπηρεσία (BND) από πρώην συνεργάτη της τράπεζας LGT του Λίχτενσταϊν το 2006 με περίπου 800 ονόματα έναντι τιμής μεταξύ 4 και 5.000.000 ευρώ απέφερε στο γερμανικό δημόσιο σχεδόν 200.000.000 ευρώ.

Το CD του Λουξεμβούργου είναι το πέμπτο που αγοράζει γερμανικό υπουργείο Οικονομικών από το 2006 μέχρι σήμερα. Τρία CD έχουν προέλθει από την Ελβετία (2010), ένα από το Λουξεμβούργο (2010) και ένα από το Λίχτενσταϊν (2006) .

Πηγή: skai.gr