Εντατικές συζητήσεις για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών αρχίζουν στην Ευρώπη από τη Δευτέρα όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Eurogroup

Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλώντας σε γερμανικό ραδιοσταθμό. «Κάποιες τράπεζες θα πρέπει να οχυρωθούν έναντι της κρίσης χρέους με αύξηση κεφαλαίων» τόνισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναγκαστικής επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατέστησε σαφές ότι: «εάν οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν η τρέχουσα εθελοντική συμμετοχή τους δεν είναι επαρκής, τότε θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών».

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης, με μεγάλα ιδρύματα όπως η Santander ή η Deutsche Bank να υποβαθμίζονται να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο υποβάθμισης.

Εάν σήμερα διεξαγόταν νέα τεστ αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες – με χαμηλότερο όριο για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις το 9% – πιθανότητα θα υπήρχαν περί τις 66 τράπεζες που θα αποτύγχαναν, υποστηρίζει από την πλευρά της η ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

Πηγή: skai.gr