Ένθερμοι υποστηρικτές του σχεδίου του Προέδρου της Επιτροπής José Manuel Barroso, για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης φέρεται να είναι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων

ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενισχύοντας τη θέση του ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αργότερα τον μήνα αυτό.

Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη (12 Οκτωβρίου), ο Barroso παρουσίασε προτάσεις που είχαν ως στόχο τη διάσπαση «του φαύλου κύκλου της αβεβαιότητας σχετικά με την κυρίαρχη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο Barroso παραδέχθηκε ότι εφόσον η sub-prime κρίση των ΗΠΑ αναδείχθηκε σε παγκόσμια κρίση, η ΕΕ έχει καταλήξει σε διαφορετικές πρωτοβουλίες, που απαιτείται να συγκεντρωθούν και να εκσυγχρονιστούν.

Τα πέντε στοιχεία του οδηγού που παρουσίασε ήταν αλληλένδετα και πρέπει να υλοποιηθούν ταυτόχρονα, επέμεινε.

Τα πέντε στοιχεία βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της ταμειακά-δεμένης Ελλάδας, της ενίσχυσης της ζώνης του ευρώ, την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος μέσω κεφαλαιοποίησης, συνεχίζοντας τις πολιτικές ανάπτυξης και την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης.

Το EFSF «μεγιστοποιείται»

Ο Barroso έκανε έκκληση στη Σλοβακία, τη μόνη χώρα που δεν έχει επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να το πράξει στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας.

«Καλώ όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας να υπερβούν των βραχυπρόθεσμων πολιτικών τοποθετήσεων, και α αδράξει την επόμενη ευκαιρία να εξασφαλισθεί η ταχεία έγκριση της νέας συμφωνίας», επεσήμανε ο Barroso.

Όσον αφορά το ίδιο το EFSF, δήλωσε πως το ταμείο θα πρέπει να είναι «περισσότερο από ένα τείχος προστασίας»και ότι η ικανότητά του θα πρέπει να «μεγιστοποιηθεί». Κατέστησε σαφές ότι οι τράπεζες που χρίζουν ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να χρησιμοποιούν ιδιωτικούς πόρους του πρώτου κεφαλαίου. Το επόμενο βήμα θα είναι η παροχή στήριξης από τις εθνικές Κυβερνήσεις, ενώ τα κεφάλαια του EFSF θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως ύστατη λύση.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και υπό το πρίσμα των μη αξιόπιστων προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκαν πρόσφατα, ο Barroso ομολόγησε πως οι τράπεζες που δεν θα διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια θα πρέπει να εμποδίζονται από καταβολή μερισμάτων και μπόνους.

Εν αναμονή πολλών προτάσεων

Ο Barroso αναφερόμενος στα «ομόλογα έργου», τα οποία ανακοινώθηκαν στην ομιλία του για το Κράτος της Ένωσης για το 2010, δήλωσε πως η Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της την επόμενη εβδομάδα. Μια πρόταση για τα «ομόλογα σταθερότητας», συχνά ονομαζόμενα και «Ευρωομόλογα», τα οποία είχαν, επίσης, αναφερθεί στην ομιλία του, θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε. Σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση, ο Barroso ανακοίνωσε πως οι προτάσεις θα πρέπει να γίνουν σύντομα για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρίσεων μεταξύ της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών και του Eurogroup.

Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών με υπερβολικό χρέος θα πρέπει να παρακολουθούνται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα επιτρέψει στην ΕΕ να παρεμβαίνει, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του θα υποβάλλουν πρόταση στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

Παραγκωνίζοντας τις ιδεολογικές διαφορές

Οι Πρόεδροι των τεσσάρων μεγαλύτερων ομάδων του Κοινοβουλίου-το κεντρο-δεξιό EPP, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι ALDE και η ομάδα των Πρασίνων EFA δημοσίευσαν μια σπάνια κοινή δήλωση, στην οποία ανέφεραν πως παραγκώνιζαν όποιες «ιδεολογικές διαφορές», και έκαναν έκκληση για κοινό σχέδιο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις της Επιτροπής.

Ένα κοινό ψήφισμα κατά την έννοια αυτή αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο σήμερα (13 Οκτωβρίου).

Ο Barroso έθεσε τις προτάσεις του στο Κοινοβούλιο με ένα σαφή σχεδιασμό για την ενίσχυση της θέσεώς του εν αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης στις 23 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν πως μπορεί να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αντίστασης μεταξύ των κρατών μελών, τα οποία διστάζουν να χρηματοδοτήσου σχέδια όπως η «μεγιστοποίηση»του EFSF.

Πηγή: euractiv.gr