Σε ιδιωτικές εταιρείες ανατίθεται το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών, όπως προβλέπει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής. Η αποκομιδή θα ξεκινήσει από ευαίσθητους χώρους

(σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς κλπ) και θα επεκταθεί όπου κριθεί απαραίτητο και επείγον σε όλους τους Δήμους χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε , «οι περιστάσεις είναι έκτακτες και επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις. Πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας.

Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πάνω απ’ όλα βάζω τα δικαιώματα των πολιτών. Εδώ και 30 χρόνια έχουμε γίνει όμηροι των σκουπιδιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η κοινωνία περιμένει λύση».

Οι Επικεφαλείς των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης αναγνώρισαν την ανάγκη προστασίας της Δημόσιας Υγείας των πολιτών, έκριναν ωστόσο πως αυτή η απόφαση δεν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.

Νωρίτερα ο υπουργός είχε στείλει τελεσίγραφο στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι τομείς καθαριότητας στους δήμους.

Τέσσερα μέτρα από το υπουργείο Εσωτερικών

Σε πρώτη φάση το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε μια δέσμη 4 μέτρων:

1. Nα μην πληρωθεί το προσωπικό των ΟΤΑ που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ και στον Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης. Όποιος διατάκτης παραβιάσει την εγκύκλιο που θα αποσταλεί άμεσα στους ΟΤΑ, θα υπάρξει καταλογισμός των σχετικών ποσών σε βάρος του.

2. Καλούνται οι δήμαρχοι να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει το άρθρο 61 του ν. 3979/2011, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να αναθέσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, καθώς και υπηρεσίες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοσίων κτιρίων σε ιδιώτες.

3. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εξασφαλιστεί η λειτουργία των ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη.

4. Αν δεν ομαλοποιηθεί αμέσως η κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Εντείνει τις κινητοποιήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών

«Στις απειλές της κυβέρνησης απαντάμε με γενίκευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Από αύριο δεν θα πρέπει να υπάρχει Δημοτικό κτήριο ή Χ.Υ.Τ.Α. σε όλη την Ελλάδα που δεν θα είναι κατειλημμένοι από τους εργαζόμενους», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συνάμα, ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 με προσυγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, καθώς και στη γενική απεργία της 19ης και 20ης Οκτωβρίου.

Πηγή: skai.gr