Το ενδιαφέρον της Energean για τις τρεις περιοχές (Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός) που θα παραχωρηθούν για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου από την ελληνική κυβέρνηση,

επιβεβαίωσε σήμερα σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της εταιρείας Μαθιός Ρήγας. Επίσης ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα 120 εκατ. ευρώ για καλύτερη αξιοποίηση

του υφιστάμενου κοιτάσματος του Πρίνου, καθώς και την επιδίωξη της εταιρείας να πάρει τα δικαιώματα ερευνών στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Σχετικά με την υπόγεια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, η Energean αναμένει τις απαραίτητες κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας, καθώς για την αποτίμηση των δικαιωμάτων του δημοσίου έχει προσληφθεί σύμβουλος από το υπουργείο Οικονομικών.

Έρευνα

Ακόμη και αύριο το πρωί εάν ξεκινούσαν οι παραχωρήσεις για τις τρεις περιοχές (Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός) η εταιρεία μας θα εκδήλωνε το ενδιαφέρον της είπε ο κ. Ρήγας, ο οποίος εκτίμησε ωστόσο ότι μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία από την κυβέρνηση. Δήλωσε πάντως ότι η Energean στηρίζει και θεωρεί σημαντικές τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής να ανοίξει η αγορά του πετρελαίου στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της Energean δεν περιορίζεται μόνο στις νέες παραχωρήσεις.

Ο κ. Ρήγας εξέφρασε την αισιοδοξία του, στηριγμένη σε συγκεκριμένες μελέτες, ότι υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα στην περιοχή της λεκάνης του Πρίνου την οποία διαχειρίζεται σήμερα η Energean.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα πιθανά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή (περιλαμβανομένης και της παραχώρησης που ανήκει κατά 75% στην Calfrac και 25% στα ΕΛΠΕ) μπορεί να φτάνουν στο 1 δις βαρέλια, τόνισε.

Εκτός όμως από τα πιθανά κοιτάσματα στην περιοχή που εκμεταλλεύεται η Energean τα βεβαιωμένα αποθέματα φτάνουν τα 11 εκατ. βαρέλια ενώ υπάρχουν δυνητικοί πόροι 21 εκατ. βαρελιών με δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης. Μάλιστα ο κ. Ρήγας επικαλέστηκε μελέτη της Petrenel για λογαριασμό της Energean σύμφωνα με την οποία υπάρχουν στον Πρίνο πιστοποιημένα αποθέματα 321,6 εκατ. βαρέλια εκ των οποίων τα απολήψιμα είναι 11,3 εκατ. βαρέλια. Μαζί με τους δυνητικούς και τους ενδεχόμενους πόρους τα αποθέματα φτάνουν τα 603,1 εκατ. βαρέλια και τα απολήψιμα στα 95 εκατ. βαρέλια.

Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ

Για το σκοπό αυτό η εταιρεία έχει σχεδιάσει πρόγραμμα εσωτερικών γεωτρήσεων για το διπλασιασμό της παραγωγής το 2012 και την αυτόνομη ανάπτυξη του πεδίου Ε με στόχο τα 3 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2013. Για το Ε σχεδιάζεται μάλιστα η εγκατάσταση μιας μικρής υπεράκτιας πλατφόρμας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε παύση της παραγωγής του Ε αυτή τη στιγμή. Το σύνολο των απαιτούμενων επενδύσεων είναι, για τις εσωτερικές γεωτρήσεις περί τα 20 εκατ. ευρώ και για την αυτόνομηξ ανάπτυξη του πεδίου Ε περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Νέα ερευνητική περιοχή

Για την απόκτηση των δικαιωμάτων στην ερευνητική περιοχή του Θρακικού Πελάγους, (το 75% της οποίας έχει η Καναδική Calfrac και το 25% τα ΕΛΠΕ), που φαίνεται να παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τα πράγματα είναι πιό σύνθετα. Πρόκειται για τρία πεδία. Ένα ανατολικά της Θάσου που στην πραγματικότητα, παρότι είναι ελπιδοφόρο, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα καθώς βρίσκεται σε περιοχή «κρίσιμη» για τις σχέσεις μας με την Τουρκία και δύο δυτικά της Θάσου, στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής εκμετάλλευσης του Πρίνου (ένα βόρεια του Πρίνου και ένα Νότια). Η Energean έχει έρθει σε συμφωνία για την εξαγορά του 70% της Calfrac με το υπόλοιπο 5% της παραχώρησης να παραμένει στην καναδική εταιρεία, ωστόσο τα Ελ.Πε. που κατέχουν το υπόλοιπο 25% έχουν αποσύρει πρόσφατα την αρχική τους συγκατάθεση στη συμφωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, να μην μπορούν να προχωρήσουν οι έρευνες σε υφιστάμενες ανακαλύψεις στη λεκάνη του Πρίνου. Ανέφερε μάλιστα τρία πεδία το Άθως, τον Αμμώδη και το πεδίο Ζήτα (άλλα στην υπό εκμετάλλευση περιοχή και άλλα στην υπό έρευνα), τα οποία με βάση παλαιότερες γεωτρήσεις περιέχουν πετρέλαια καλύτερης ποιότητας (γλυκά).

Αποθήκη αερίου

Για την πρόταση της Energean για την αποθήκη αερίου στη νότια Καβάλα, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι αναμένεται η εισήγηση του συμβούλου που θα καθορίζει τα πιθανά έσοδα για το δημόσιο, στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των όρων της αδειοδότησης και τέλος να εκδοθεί η άδεια ΑΣΦΑ από τη ΡΑΕ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο και ανοιχτοί να συζητήσουμε για συνεργασίες τόνισε ο κ. Ρήγας, υπογραμμίζοντας ότι το αντίστοιχο μοντέλο ανάπτυξης παρόμοιων υποδομών στο εξωτερικό περιλαμβάνει ως μετόχους τον ιδιώτη διαχειριστή, το δημόσιο που λαμβάνει χωρητικότητα για στρατηγικά αποθέματα και άλλους πιθανούς εμπορικούς χρήστες. Πάντως τόνισε ότι για να γίνει το έργο θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες καθώς “εάν κατασκευαστούν άλλες αποθήκες στην περιοχή μας, το έργο δε θα έχει νόημα».

Εισπίεση διοξειδίου του άνθρακα

Εξάλλου η Energean εξετάζει μια ακόμη επένδυση για την εισπίεση διοξειδίου του άνθρακα στα υφιστάμενα παραγωγικά κοιτάσματα που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κατά 10 έως 15%. Πρακτικά, εάν πραγματοποιηθεί η επένδυση, θα αποφέρει περί τα 30 εκατ. βαρέλια, ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη. Το διοξείδιο του Άνθρακα θα προέρχεται από τη λειτουργία της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας 17 Μεγαβάτ που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης καθώς και από τους συμπιεστές των εγκαταστάσεων.

Αίγυπτος

Στο εξωτερικό η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην Αίγυπτο στη δεύτερη παραχώρηση East Mega Wish, τον Ιανουάριο.

Αντίξοο περιβάλλον

Τέλος ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε σε προβλήματα γραφειοκρατίας και στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι αδειοδοτήσεις εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις, τα ερευνητικά στοιχεία του κρατικού αρχείου ουσιαστικά δεν είναι διαθέσιμα στους επενδυτές ενώ και η χρηματοδότηση λόγω της κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σημείωσε ότι στο ελληνικό πλαίσιο υπάρχει ασάφεια στους νόμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής ανάγκη για … «ερμηνείες». Τέλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της επιστροφής ΦΠΑ και των άλλων απαιτήσεων από το Δημόσιο, που για την Energean φτάνουν αυτή την περίοδο στα 15 εκατ. ευρώ, ποσό που πολύ δύσκολα θα μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει να χρηματοδοτεί.

Πηγή: energypress.gr