Αναβολή μίας εβδομάδας έλαβε τελικά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 του μηνός, με απόφαση του Χ.Β.Ρομπάι, που ζήτησε να πραγματοποιηθεί ένα Συμβούλιο Ecofin και μία συνάντηση του Eurogroup πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Μετά από γύρο συνομιλιών την τελευταία εβδομάδα και εντός του Σαββατοκύριακου, μεταξύ άλλων με τους προέδρους της Κομισιόν και του Eurogroup,

για τις εξελίξεις στην ζώνη του ευρώ αποφάσισα να συγκαλέσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο της Ευρωζώνης μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου.

Αυτή η επιλογή χρόνου να μας επιτρέψει να οριστικοποιήσουμε την ολοκληρωμένη στρατηγική μας στην κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ καλύπτοντας έναν αριθμό συγγενικών θεμάτων» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Ε.Ε..

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε. έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή του πακέτου του Ιουλίου. Το πακέτο έχει εγκριθεί. «Η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι κοντά στην ολοκλήρωση. Οι διαβουλεύσεις για την διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη έχουν προοδεύσει καλά» σημειώνει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Περαιτέρω στοιχεία χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενισχυμένη επάρκεια των εργαλείων σταθεροποίησης (EFSF). Αυτά τα στοιχεία είναι στενά συνδεδεμένα με το αποτέλεσμα της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα για την κατάσταση της εφαρμογής του προγράμματος και των σχεδίων της Κομισιόν για ένα πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψιν την εργασία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ε.Ε.

Πηγή: real.gr