Την μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε τοπικό και σε ξένο νόμισμα υποβάθμισε “σε ΑΑ-” από “ΑΑ+” ο οίκος Fitch Ratings.

Το outlook των αξιολογήσεων είναι “αρνητικό”. Παράλληλα, η Fitch επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση “F1+” της χώρας.

Στην έκθεσή του ο οίκος σημειώνει πως η υποβάθμιση αντανακλά αφενός την επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης στην περιοχή του ευρώ, αφετέρου τους κινδύνους για την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που απορρέουν από τις δημοσιονομικές επιδόσεις ορισμένων περιοχών της χώρας αλλά και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Fitch για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ισπανίας μεσοπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2011, η Fitch υποβάθμισε την διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε ανεξάρτητων περιοχών της Ισπανίας και διατήρησε “αρνητικό” outlook, επικαλούμενη το δυσχερές οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και τους κινδύνους εκτέλεσης ορισμένων από τα προγράμματα μείωσης κόστους που είχαν ανακοινωθεί.

Αναφορικά με το πρώτο αίτιο, ο οίκος επαναλαμβάνει πως μία αξιόπιστη λύση για την κρίση είναι πολιτικά και τεχνικά περίπλοκη και θα χρειαστεί χρόνος να εφαρμοστεί, κερδίζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στο μεταξύ, η κρίση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Το διογκωμένο διαρθρωτικό έλλειμμα, το υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος και η εύθραυστή οικονομική ανάκαμψη όσο συνεχίζεται η διαδικασία απομόχλευσης και εξισορρόπησης καθιστά την Ισπανία ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ.

Πηγή: capital.gr