Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από την Βόρεια Ιταλία προς τη χώρα μας, θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 7/10 και από τα δυτικά,

επειδείνωση που θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα από τις βραδινές κυρίως ώρες του Σαββάτου και θα επηρεάσει αρκετές περιοχές μεχρι και την Τρίτη 11/10.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής αυτής του καιρού θα είναι τα ακόλουθα:

• Βροχές και καταιγίδες από αργά το απόγευμα της Παρασκευής 7/10 στο Ιόνιο και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας, φαινόμενα που τη νύχτα θα ενταθούν, ενώ λίγες τοπικές καταιγίδες αναμένονται και στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μπ. και πρόσκαιρα τοπικά στο νοτιοδυτικό Αιγαίο 7 μπ

• Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται το Σάββατο 8/10 στη Δυτική Ελλάδα και τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο, φαινόμενα που μέχρι αργά το βράδυ θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα – συμπεριλαμβανομένης της Αττικής – έχοντας κατά τόπους έντονο χαρακτήρα. Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στις δυτικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές και στο Αιγαίο. Τη νύχτα στα βορειοδυτικά αναμένεται βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις εντάσεων 7 – 8 μπ. ενώ στο Ιόνιο το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση στη Δυτική Ελλάδα.

• Την Κυριακή 9/10 θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη. Τις βραδινές ώρες στα δυτικά και νότια θα σημειωθεί εκ νέου ενίσχυση των φαινομένων. Χιονοπτώσεις, αναμένονται τις βράδινές ώρες στα ορεινότερα τμήματα της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ τη νύχτα στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο θα χιονίσει σε περιοχές με υψόμετρο έως 1300 μέτρα . Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνεόυν από βόρειες διευθύνσεις και στην υπόλοιπη χώρα από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 6 – 7 μπ. και πιθανόν τοπικά 8 μπ. Οι θερμοκρασίες μετά το μεσημέρι θα σημειώσουν αισθητή πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα προγνωστικά στοιχεία, το διήμερο Δευτέρα 10/10 και Τρίτη 11/10 η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει τις ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές και τα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, με προοδευτική βελτίωση του καιρού στη συνέχεια.

Περισσότερα στοιχεία θα δοθούν με επόμενες ανακοινώσεις, ενώ λεπτομερέστερες προγνώσεις δίνονται στις προγνώσεις πόλεων και θαλασσών, στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες και στους χάρτες κυματισμού, καθώς και στο διαδραστικό χάρτη Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

 

Σ. Βουγιούκας

ΕΑΑ-Πεντέλη

Παρασκευή, 7/10/2011, Ωρα: 1330

Πηγή: meteo.gr