Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου και ο εκπαιδευτής καταδύσεων Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος εκτέλεσαν τρεις καταδύσεις σε βάθος 40, 20 και τριών μέτρων αντίστοιχα για την ανέλκυση από τον βυθό τριών μπαταριών που είχαν πετάξει κάποιοι συμπολίτες μας από πλωτά μέσα.

Η πρώτη δε μπαταρία ήταν BOSCH Heavy Duty, σειριακός αριθμός 3165141076295, βάρους 50 κιλών. Η μπαταρία βρέθηκε σε βάθος 40 μέτρων στο ακρωτήριο Πράσσο, να χρησιμεύει ως άγκυρα σε παλαιό, βυθισμένο πια, μπουκάλι χλωρίνης-καλάρι, με σχοινί 40 μέτρων.

Οι μπαταρίες σκαφών είναι ηλεκτρικοί συσσωρευτές μόλυβδου – οξέος, στους οποίους χρησιμοποιείται ως ηλεκτρολύτης ένα διάλυμα θειικού οξέος πυκνότητας 1,18- 1,29 gr/cm3,καθώς και ηλεκτρολύτες διοξειδίου του μόλυβδου ΡbΟ2 και σπογγώδης μόλυβδος.

Συχνά στις καταδύσεις τους, οι αυτοδύτες της Σάμου έχουν βρει μπαταρίες σκαφών πεταμένες στο βυθό, ειδικά σε μέρη όπου υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια ή δέστρες βαρκών.

Η πρακτική της ρίψης μπαταριών στη θάλασσα είναι πέραν από ανεύθυνη, βλαβερή και επικίνδυνη, διότι απελευθερώνονται διαλύματα θειικού οξέος (ηλεκτρολύτη) και τοξικά σωματίδια μόλυβδου στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, όλα τα συνεργία του νησιού δέχονται μπαταρίες που τις προωθούν σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Εκεί οι μπαταρίες διαχωρίζονται και γίνεται θραύση του θειικού οξέος που οδηγείται διαμέσου ειδικών καναλιών προς εξουδετέρωση και ανακύκλωση. Το πλαστικό μέρος της μπαταρίας, κατασκευασμένο σχεδόν εξολοκλήρου πολυπροπυλένιο, κομματιάζεται και πλένεται έτοιμο προς επαναχρησιμοποίηση.

Οι αυτοδύτες τα δύο χρόνια τελευταία έχουν ανασύρει από το βυθό της Σάμου 67 μπαταρίες, ήτοι ένα τόνο τοξικού μόλυβδου.

Στόχος της δράσης των αυτοδυτών της Σάμου είναι, εκτός της απομάκρυνσης των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων από τη θάλασσα, η ενημέρωση, η αλλαγή νοοτροπίας, η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και αλιέων επαγγελματιών ή ερασιτεχνών και η προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Εντωμεταξύ, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 10:00πμ διοργανώνεται ο 3ος Εθελοντικός Καθαρισμός Βυθού και Παραλίας στο γραφικό λιμανάκι του Κοκκαρίου, με συμμετοχή της Δημοτικής Κοινότητας Κοκκαρίου, του Δήμου Σάμου και της Εθελοντικής Ομάδα SOS Κοκκαρίου.

Δείτε το video!